Tyskland kræver fængslet kurdisk mand udleveret

En 60-årig kurdisk mand er torsdag blevet varetægtsfængslet i 13 dage, fordi de tyske myndigheder beskylder ham for at have været PKK-leder i Bremen.

I et retsmøde i Dommervagten i København protesterer mandens forsvarer. Der er hverken grund til fængsling eller udlevering, lyder det.

Onsdag blev han frifundet af Østre Landsret for at have indsamlet millioner af kroner til terrorisme i form af PKK, Kurdistans Arbejderparti, som står på flere internationale terrorlister.

Men få minutter efter frifindelsen anholdt betjente ham, fordi Tyskland har udstedt en europæisk arrestordre.

Flere af mandens kammerater, der også var tiltalt i den netop afsluttede sag i landsretten, er torsdag mødt op i Dommervagten for at vise deres støtte.

Der bliver vinket, smilet og råbt hilsner til den 60-årige, som kaldes Besir, og som har tysk pas.

- Det eneste, jeg har gjort forkert, er, at jeg er født kurder, siger han. Men han indleder med dette budskab oven på onsdagens frifindelse:

- Jeg siger mange tak til det danske retssystem.

De tyske myndigheder sigter ham for at have været medlem af en udenlandsk terroristisk organisation.

I Bremen skal han fra august 2014 og syv måneder frem have fungeret som PKK's leder i området. På fuld tid styrede han som såkaldt kadro organisering, økonomi og propaganda, påstås det.

På arrestordren har Tyskland sat kryds i feltet om terrorisme, og det er stærkt problematisk, mener forsvareren.

- Intet i sagsbeskrivelsen kommer bare tilnærmelsesvist i nærheden af det, der er nævnt i den danske terrorbestemmelse. Han er ikke sigtet for terror, siger advokat Anders Schønnemann.

- Den danske retsstat er forpligtet til at afslå udlevering, lyder det.

Dommer Hanne Fog-Petersen understreger dog, at det med varetægtsfængslingen ikke er besluttet, om han skal udleveres. Det slag skal udkæmpes senere.

Frifindelsen i den danske sag drejede sig om påstået indsamling af 37 millioner kroner i 2011 og 2012.

/ritzau/

Dagens Gossip