Ukraine-konflikt kan skade Vestens økonomi

Holder Ruslands præsident Vladimir Putin sit militær i ro og krisen i Ukraine kan løses ad diplomatisk vej, skåner han den vestlige verden for finansiel uro og stigende olie- og gaspriser.

Det siger seniorstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen.

- De militærpolitiske beslutninger bliver afgørende. Hvor langt vil Rusland gå med en militær intervention i Ukraine eller vil krisen løses ad diplomatisk vej? Det bliver økonomisk afgørende for Vesten, siger Ib Fredslund Madsen.

Eskalerer krisen militært, vil Vesten blive ramt af faldende aktiekurser og stigende priser på olie og gas.

- Investorerne vil søge mod sikker havn, og det vil blandt andet også betyde stigende guldpriser, højere dollarkurs og lavere statsrenter i visse europæiske lande, siger Ib Fredslund Madsen.

Ukraines økonomi er i forvejen truet af kollaps, og det vil ramme nogle østeuropæiske lande og Rusland: Den russiske børs åbnede mandag med et fald i aktiekurserne på otte procent.

I forvejen er Ukraines økonomi tæt på kollaps. Underskuddet på betalingsbalancen er på ni procent af bruttonationalproduktet og valutareserverne er faldet drastisk, så det svarer til to og en halv måneds import. Samtidig skal Ukraine til at betale af på en gæld på 13-14 milliarder dollar.

Ukraines økonomi blev for nylig nedgraderet af ratingbureauet Standard & Poors til CCC, hvilket ifølge Ib Fredslund er niveauet før konkurs.

- Det er alvorligt nok for Ukraine, og der er brug for hjælp udefra, hvis økonomien ikke skal kollapse. Landet indgik en aftale med Rusland i december om en hjælpepakke på 15 milliarder dollar, men russerne har nu sat proppen i efter at have udbetalt tre milliarder dollar, siger Ib Fredslund Madsen.

En delegation fra Den Internationale Valutafond (IMF) kommer til Ukraines hovedstad Kiev mandag, for at drøfte økonomisk hjælp til Ukraine. Samtidig har USA og EU talt om bilateral hjælp.

Ukraine er et industriland i ordets lidt gammeldags betydning med produktion af landbrugsvarer og metaller. 60 procent af eksporten går til Østeuropa og de gamle sovjetrepublikker.

- Ukraine er klemt i det hele. Svag økonomi, handelsmæssigt meget eksponeret mod Rusland og de gamle sovjetrepublikker, og Rusland har økonomisk taget om Ukraine, siger Ib Freslund Madsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip