Ukraines regering stopper varetransporter til Krim

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har midlertidigt stoppet officielt for varetransporter til Krim-halvøen, som er annekteret af Rusland.

Ved et ekstraordinært regeringsmøde mandag bad premierministeren sine ministre om at udarbejde en liste over varer, der skal være omfattet af en blokade.

Aktivister har i forvejen i over to måneder haft spærret for godstransporter fra Ukraine til Krim.

I en erklæring siger regeringen i Kijev, at den er ved at definere den fremtidige politik for Ukraines forhold til "det midlertidigt besatte Krim-territorium".

Togdriften fra Ukraine til Krim blev allerede indstillet i december 2014 - få måneder efter den russiske annektering.

Jatsenjuk taler også om at opsige kontrakter om strømlevering til Krim. Samtidig siger ukrainske ministre, at Ukraine ikke har noget overhængende behov for at købe gas af russerne.

Den ukrainske regeringsleder siger, at Ukraine vil svare igen på enhver russisk handelsembargo mod Ukraine.

Den russiske regering har luftet planer om at indføre et forbud mod import af ukrainske fødevarer på grund af ukrainernes deltagelse i vestlige sanktioner.

- Der vil blive truffet lignende ukrainske beslutninger om en embargo mod Rusland, siger Jatsenjuk.

Pro-ukrainske aktivister forhindrede mandag reparationer af saboterede elledninger til Krim, så halvøen for anden dag i træk er uden strøm.

Rusland er ved at lægge undersøiske kabler fra det sydlige Rusland til Krim, så de omkring to millioner indbyggere på halvøen fra 2020 kan få al deres elektricitet fra russerne. Men i dag er mindst 70 procent af Krims indbyggere afhængige af strøm fra Ukraine.

Al elektricitet forsvandt kort efter midnat natten til søndag lokal tid. Nødgeneratorer med diesel holder dog områdets hospitaler kørende, oplyser myndighederne.

Indtil i fredags var der fire fungerende strømforsyningslinjer mellem Ukraine og Krim-halvøen. Samme dag blev to af linjerne ødelagt - formentlig ved sabotage.

Ruslands annektering af Krim er en af grundene til, at Vesten har indført en lang række sanktioner mod Rusland.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip