Ungarn skaber EM's største overraskelse mod Østrig

14/06/2016

Ungarn klemte sig med til EM-slutrunden på et af de yderste mandater efter playoffsejr over Norge, og holdet var regnet blandt de svageste i Frankrig. Ikke desto mindre sørgede Ungarn tirsdag aften for EM's største overraskelse hidtil.

Ungarn åbnede gruppe F med en sejr på 2-0 over Østrig, som der ellers var store forventninger til inden kampen, og fik dermed en drømmestart på landets første deltagelse ved et EM siden 1972.

Adam Szalai blev den store helt, da han efter godt en time afsluttede et mønsterangreb for kampens underdog. Kort før tid cementerede Zoltan Stieber sejren efter et kontraangreb.

Gennem hele kampen forsvarede Ungarn sig forbilledligt, og målmand Gabor Kiraly, der er kendt for at spille i lange bukser, var en sikker sidste skanse.

Østrig kvalificerede sig til EM efter en af de mest overbevisende præstationer i kvalifikationsturneringen, som holdet gik ubesejret igennem med 28 point for ti kampe. Men det smittede ikke af på indsatsen.

Holdet havde svært ved at sætte spillet op over for Ungarn, der var godt organiseret.

Bayern München-stjernen David Alaba markerede sig som Østrigs centrale bindeled, og han havde da også et godt forsøg i indledningen, da hans langskud prellede af på stolpen.

Den største østrigske mulighed opstod fem minutter før pausen, da Marko Arnautovic efter et kontraangreb brød igennem i venstre side.

Han afleverede til midten, hvor Martin Harnik kom en smule for sent, så han gled i afslutningsøjeblikket.

Kort efter var Ungarn i stedet tæt på at tage føringen. Østrig blev fanget, så Ungarn kunne sætte en kvik omstilling op. Her blev Balazs Dzsudzsak spillet fri på kanten af feltet, men hans førsteberøring var ikke optimal, og afslutningen strøg forbi mål.

Østrig lagde et godt pres i de første minutter af anden halvleg, men fortsat manglede den sidste præcise aflevering, når angrebene skulle sættes op. Og så kom forskrækkelsen i den anden ende af banen.

Ungarn satte sit mest polerede angreb op, og efter et bandespil endte bolden hos Adam Szalai, der lige netop nåede at sende bolden under den østrigske målmand Robert Almer til 1-0 efter 63 minutter.

Bare et par minutter efter troede Østrig, at udligningen var en realitet. Bolden var i mål, men dommeren vurderede, at Alexander Dragovic forinden havde begået frispark.

Han mente sågar, at frisparket var til gult kort, og da Dragovic havde et gult i forvejen, blev han udvist, og Østrig var reduceret til ti spillere i sin jagt på at komme tilbage i kampen.

Mod slutningen satsede Østrig alt, hvilket gav bagslag. Tre minutter før tid slog Ungarn kontra, og Zoltan Stieber udnyttede en friløber ved at løfte bolden over målmand Almer til 2-0.

Dermed er Ungarn pludselig i spil til avancement fra gruppen, der også tæller Portugal og Island. De to sidstnævnte mødes tirsdag klokken 21.