USA sender flere soldater til Syrien for at udrydde IS

Skrevet af admin

25/04/2016

Dagens topnyheder

Præsident Barack Obama meddelte mandag, at USA er ved at foretage den hidtil største udvidelse af de amerikanske landstyrker i Syrien, siden borgerkrigen i landet begyndte.

USA vil sende 250 elitesoldater til landet for at hjælpe lokale militser i deres kamp mod jihadisterne i Islamisk Stat.

Dermed bliver antallet af amerikanske soldater i Syrien seksdoblet til i alt 300.

Selv om styrken er relativt lille i forhold til andre udstationeringer af amerikanske soldater, siger forsvarseksperter, at beslutningen vil kunne få stor betydning for kampene, da flere syriske militsfolk får adgang til tæt luftstøtte.

Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor Islamisk Stat mister territorium i Syrien og Irak.

Den amerikanske præsident offentliggjorde beslutningen i Tyskland ved afslutningen på en seks dage lang udlandsrejse.

- På baggrund af den fremgang, som er sket, har jeg godkendt indsættelsen af op til 250 mand i Syrien - blandt andet specialstyrker - for at opretholde momentum, siger Obama, som mandag talte ved en industriudstilling i Hannover.

Hannover er det sidste stop på en rejse, hvor den amerikanske leder også har besøgt Storbritannien og Saudi-Arabien.

- Soldaterne skal ikke være i front i kampene på landjorden, men vil få afgørende betydning ved at sørge for træning, uddannelse og støtte til de lokale styrker, mens de fortsætter nedkæmpelsen af Isil (Islamisk Stat).

Syriens vigtigste oppositionsgruppe, HNC, byder i en erklæring Obamas beslutning velkommen som "et godt skridt".

USA samlede i 2014 en international koalition af lande, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Washingtons vigtigste allierede på landjorden i Syrien har været de kurdiske styrker i militsen YPG, som har besejret Islamisk Stat i grænseområdet til Tyrkiet. Alliancen er politisk vanskelig for USA, da Tyrkiet er stærkt fjendtlig over for YPG, som ifølge Ankara er tæt på PKK.

- De amerikanske soldater skal formodentlig støtte det kurdiske YPG og udvide deres offensiv mod Islamisk Stat i det nordøstlige Syrien, siger forsvarsanalytikeren Tim Ripley, som skriver for det militære ugemagasin IHS Janes Defence Weekly.

/ritzau/Reuters