USA's ambassadør: Ny præsident vil stå bag Nato-alliance

USA vil altid være der for Europa. Men de europæiske lande må meget gerne begynde at øge deres forsvarsudgifter, så Nato er rustet til at håndtere truslen fra blandt andre Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Sådan lyder det fra USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, som trods hårde udmeldinger i den amerikanske valgkamp forsikrer om, at USA ikke er på vej til at isolere sig.

- Tror jeg, at USA altid vil være der? Ja, det gør jeg. Vi ved, at denne alliance er vital for sikkerheden i regionen. Det vil USA aldrig bakke væk fra. Men det betyder ikke, at vi vil holde os fra at opfordre vores partnere til at investere mere.

- Den samtale vil fortsætte. Og med Ruslands handlinger de seneste to år føles det mere påtrængende, siger Rufus Gifford.

Udtalelserne falder midt i den tiltagende debat om, hvorvidt forsvarsudgifterne i Danmark skal øges.

I sidste uge fremlagde regeringens såkaldte udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensen sin 90 sider lange rapport. Det skete med en advarsel om, at Danmark svigter sine vigtigste internationale partnere, hvis man ikke skruer op for forsvarsbudgettet.

- Det er ikke bæredygtigt på langt sigt, at USA skal betale 73 procent af festen (Natos budget, red.). USA er i sidste ende sikkerhedsgarantien, som gør, at russerne tænker sig om, lød det fra Peter Taksøe-Jensen.

Før tirsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn fulgte udenrigsminister Kristian Jensen (V) op:

- Den amerikanske sikkerhedsparaply, som vi alle har sovet trygt under siden Anden Verdenskrig, har dækket os rigtig godt.

- Men det er ikke sikkert, at amerikanerne vil blive ved med at betale lige så meget for vores sikkerhed, når nu europæerne betaler mindre og mindre for os selv.

- Og det er derfor, jeg siger, at vi i Europa skal vænne os til, at vi skal betale noget mere for vores egen sikkerhed, siger Kristian Jensen.

I et interview med Ritzau - som blev lavet før Kristian Jensens udtalelser - dæmper Rufus Gifford dog bekymringerne for et markant kursskifte under en ny amerikansk præsident.

Spørgsmål: Tror du, USA's vilje til at engagere sig i Europa vil fortsætte, uanset hvem der vinder valget?

- Svaret er ja. Vi har hørt nogle ting i valgkampen, som er uden fortilfælde, men jeg kan ikke forstille mig en verden, hvor Europa og USA ikke står skulder ved skulder. Og det forstår det helt store flertal af amerikanere og europæere, siger Rufus Gifford.

Han understreger dog, at den amerikanske bekymring for Nato-budgettet er stigende:

- Hvis man har samtaler med kongressen, så er der bekymring for, at vi betaler for meget af regningen, og at vores partnere har skåret og skåret siden slutningen af den kolde krig. Det bliver sagt åbent nu, siger Rufus Gifford.

Han har efter eget udsagn talt med stort set alle partilederne i Danmark - og alle de ministre, "der gider lytte":

- Det er aldrig en let samtale. Alle lande har en begrænset mængde skattekroner, og hvis forsvaret får mere, så er der andre områder, der får mindre. Det er en svær debat.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip