Valgforsker: Nordatlantiske mandater afgør valget

Valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet er ikke i tvivl, efter at DR og TV2 har offentliggjort de første valgstedsmålinger klokken 20, da valgstederne landet over lukkede.

- Jeg tager gerne tæskene bagefter, men jeg er sikker på, at det bliver de fire nordatlantiske mandater, der afgør valget.

- De her to valgstedsmålinger ligger så tilpas tæt, at jeg har meget vanskeligt at forestille mig, at de er meget skæve, også taget de seneste ugers meningsmålinger med.

- Det virker som om, at det bliver så tæt, som især den seneste uges meningsmålinger har indikeret, siger Robert Klemmensen.

Blå blok har et minimalt forspring i den valgstedsmåling, som DR har offentliggjort, samtidig med at valgstederne er lukket.

Målingen placerer 49,1 procent af stemmerne ved Helle Thorning-Schmidts (S) støtter, mens 50,9 procent af stemmerne falder til Lars Løkke Rasmussens (V) blå blok.

Et sådant resultat vil betyde 89 mandater til blå blok og 86 mandater til rød.

En valgstedsmåling foretaget af Megafon for TV2 og Politiken giver blå blok 88 mandater, mens rød blok får 87 mandater.

Dermed kan de fire nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne blive afgørende.

Det var også tilfældet tilbage i 1998, hvor Poul Nyrup Rasmussen (S) på dramatisk vis sejrede over Uffe Ellemann-Jensen (V).

- Det her kan ende med det samme, konstaterer Robert Klemmensen.

/ritzau/

Dagens Gossip