Velkommen til den danske natur, stygge ulv

199 år efter at den sidste danske ulv blev skudt, har miljøministerens rådgivende udvalg, Vildtforvaltningsrådet nu i enighed givet grønt lys for, at ulve, der indvandrer fra nabolande kan få permanent opholdstilladelse i den danske natur.

Planen tager samtidigt højde for forventningerne om, at ulve i løbet af få år vil etablere sig med en permanent bestand.

En arbejdsgruppe under rådet med alle relevante parter fra landmænd og jægere til skovejere og naturfredningsforeningen har siden foråret arbejdet på en forvaltningsplan for den fredede ulv.

Onsdag godkendte Vildtforvaltningsrådet planen, som nu blot skal endeligt blåstemples af miljøminister Ida Auken (S)

- Vi er meget tilfredse med, at det er lykkedes i enighed at lave en plan, som tager højde både for, at ulven jo er beskyttet af EU-regler, og som samtidig tager højde for de konflikter, der kan komme, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen til Ritzau.

Ulvens genkomst i Danmark har for alvor skabt debat siden fundet sidste år af en død ulv i Thy. Det bekræftede spekulationerne om, at ulve er indvandret fra Tyskland. I foråret 2013 kom der flere beviser, da en fåreavler i Midtjylland ved flere ulveangreb mistede mere end 20 får.

I øjeblikket skønnes det, at mindst tre ulve formentlig fortsat befinder sig i den danske natur.

Ifølge forslaget fra Vildforvaltningsrådet skal mulige ulveangreb på mindre husdyr såsom især får og geder begrænses ved at give tilskud til særligt ulve-sikrede indhegninger.

Landmænd og andre, som mister dyr til ulve, kan desuden få erstatning fra staten. Rådet anbefaler også, at Naturstyrelsen i særlige tilfælde kan beslutte at skyde en ulv, der giver gentagne problemer.

- Vi lægger i rådet op til en forvaltning, som efter vores bedste overbevisning skaber rigtigt fine rammer for ulvens tilstedeværelse. Men også i respekt for, at det ikke skal være den enkelte husdyrholder, der bærer den økonomiske byrde, siger Ella Maria Bisschop-Larsen

Endelig skal ulveplanen evalueres løbende og sikre grundig overvågning af ulvebestanden i Danmark.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip