Verdens eneste hvidhaj i fangenskab dør efter tre dage

Skrevet af admin

09/01/2016

Dagens topnyheder

I blot tre dage kunne et akvarium i Japan give sine gæster mulighed for at se et levende eksemplar af den store hvide haj svømme rundt i et af akvariets store bassiner.

For mindre end 72 timer efter at være ankommet til akvariet i Okinawa døde hajen.

Det oplyser Okinawa Churaumi Aquarium ifølge The New York Times fredag i en skriftlig udtalelse.

Hvidhajen, der var 3,5 meter lang, var ved en fejl blevet fanget ud for den japanske kyst tirsdag. Efterfølgende blev det frygtede havdyr fragtet til akvariets udstilling "Farlige Hajers Hav".

Ifølge Okinawa Churaumi Aquarium forværredes hajens tilstand pludseligt.

I årtier har akvarier verden over forsøgt at holde hvidhajer i fangenskab, men livet i et bassin har vist sig at være for udfordrende for det store dyr. Blandt andet fordi hajen konstant skal bevæge sig for at få nok ilt og holde kropstemperaturen i skak.

Ifølge eksperter holder hvidhajer ligeledes op med at spise, når de bliver lukket inde i vandbassiner og pludselig ikke kan bevæge sig frit længere, skriver The New York Times.

Hajen i det japanske akvarium lod i første omgang til at have det godt og svømmede i et bassin med andre hajer, skriver The Independent. Dog blev hvidhajen pludselig svag og sank til bunds. Hajen havde nægtet at indtage føde, siden den blev fanget, skriver avisen.

Det japanske akvarium skriver i udtalelsen, at medarbejderne håbede at kunne lære noget om hvidhajer ved at studere den indfangede haj tæt på.

Men det er kun halvdelen af sandheden, mener George H. Burgess, der forsker i fiskearter ved Floridas Museum of Natural History.

- I akvarieverdenen, hvor du er afhængig af kunder, lokker du de besøgende til med dine attraktioner. Det (en stor hvid haj, red.) er en attraktion, som ingen andre har, siger han til The New York Times.

En talsmand for dyreværnsforeningen Petas asiatiske afdeling siger til nyhedsbureauet AP, at det er "ondskabsfuldt og forkert" at holde hajer fanget, skriver The Independent.

/ritzau/