Vismænd støtter højere skat for at fylde afgiftshul

Hvis balladen om den grønne afgift PSO ender med, at regeringen hæver bundskatten, vil det formentlig give slagsmål blandt de borgerlige partier, hvor ønsket om skattelettelser er stort.

Men fra én kant kan regeringen regne med fuldtonet opbakning til den manøvre, nemlig fra De Økonomiske Råds formandskab, de såkaldte vismænd.

- Der kan være en betydelig samfundsmæssig gevinst ved at omlægge PSO-afgiften til personskatter, skriver vismændene i deres halvårlige rapport om dansk økonomi.

- Samtidig kan man ved at lægge udgifterne til støtte til vedvarende energi over på finansloven bidrage til, at disse indgår i den løbende prioritering af offentlige midler.

PSO er en afgift, der betales over elregningen. Pengene fra afgiften går til at støtte vedvarende energi. Men EU har erklæret, at modellen er konkurrencestridig, fordi kun danske producenter får gavn af tilskuddet.

Hvis afgiften i stedet betales over den almindelige skattebillet, bliver det lønmodtagerne, der ender med hele regningen. Til gengæld slipper virksomhederne, særligt de meget energiforbrugende af slagsen, billigere.

I sidste ende vil det også komme de almindelige borgere til gavn, argumenterer regeringen.

- Det er, fordi det er en klogere og mere effektiv måde at inddrive pengene på, og fordi det skaber nogle dynamiske effekter, har skatteminister Karsten Lauritzen (V) forklaret.

Vismændene påpeger i øvrigt, at målsætningen om mere vedvarende energi bedst kan nås, hvis EU's samlede antal CO2-kvoter reduceres.

- En særlig dansk indsats indenfor kvotesektoren er uden effekt på de samlede drivhusgasudledninger fra Europa, skriver vismændene.

I sidste uge kom det frem, at regeringen overvejer at finansiere en afskaffelse af PSO-afgiften ved at hæve bundskatten gradvist med 0,31 procentpoint og sænke personfradraget gradvist 1100 kroner frem mod 2021.

Den endelige model ligger dog ikke fast.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip