Dansk Arbejdsgiverforening: Vi har brug for flere udlændinge i Danmark

Skrevet af Nils Würtzenfeld

29/06/2017
Foto: Ritzau/BAANER RASMUS
Foto: Ritzau/BAANER RASMUS
Både arbejdsgivere og vismænd er enige: Danmark har brug for flere højtuddannede ikke-EU-borgere. Hos flere partier i Folketinget er man dog ikke meget for forslaget.

Mest læste i dag

I Danmark oplever vi en stadig stigende mangel på arbejdskraft, som kun vil blive større over den næste årrække.

Det er især indenfor IT-branchen, at vi i fremtiden kommer til at mangle hænder, og derfor lyder opfordringen nu, at vi bør lade flere uddannede udlændinge fra lande udenfor EU komme til Danmark. Det skriver Politiken.dk.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening, der overfor Folketinget rejser det nye forslag.

Det er især folk fra Indien, Mexico, Korea eller Pakistan, som for fremtiden bør hjælpe os med at udfylde de ledige arbejdspladser, mener Dansk Arbejdsgiverforening, der i en ny rapport kommer med flere konkrete forslag til, hvordan politikerne lettere kan give veluddannet ikke-EU-borgere adgang til i Danmark.

- Det er vigtigt, at vi kan styre ind i de kommende år uden at havne i flaskehalse, forklarer direktør i DA, Jacob Holdbraad, til Politiken og fastslår, at det er ’essentielt målrettet at kunne tiltrække højtuddannet arbejdskraft og specialister’.

- Risikoen er, at hvis man ikke kan få dem hertil, så vil en del henlægge produktionen til et andet sted end Danmark, lyder advarslen overfor Politiken.

Hos Dansk Folkeparti er man dog rygende uenige med Dansk Arbejdsgiverforening.

Her peger partiers udlændingeordfører, Martin Henriksen, i stedet på nye tal, der indikerer på, at problemet ikke længere er stigende. 

- Sådan er det bare ikke længere, hvor der nu er flertal for mere balancerede udlændingeordninger. Der er endda behov for yderligere stramninger, for der vælter jo stadig i tusindvis ind i landet. Det er virkelig svært at tage alvorligt, at virksomhederne skulle være ved at gå nedenom og hjem, siger Martin Henriksen til Politiken.

De nye tal viser dog, at der i år stadig har der været 15,400 forgæves rekrutteringer, hvilket stort set er det samme som 1. halvår sidste år. 

Samtidig er tallene for i år tre gange så høje som i 2010.

Også hos Socialdemokratiet er man kritiske overfor at lempede reglerne, så flere ikke EU-borgere kan komme til landet som fornyet arbejdskraft.

Partiets udlændingeordfører , Dan Jørgensen, erkender dog modsat Martin Henriksen, at der er stigende behov for arbejdskraft udefra, men mener samtidig, at de eksisterende regler for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft fungerer.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening peger direktør, Jacob Holdbraad, dog på, at flere økonomiske vismænd for nylig fastslog, at Danmark er dårlig til at tiltrække højtuddannede udlændinge.

I den forbindelse foreslog vismændene, at skattelettelser til uddannede ikke EU-borgere vil kunne tiltrække mere af den nødvendige arbejdskraft.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser i øvrigt, at danske virksomheder sidste år  havde problemer med at få besat knap 20.000 stillinger, samt at cirka hver femte virksomhed ikke kunne finde medarbejdere til ledige job.

Det er især på Bornholm, Fyn og på Sjælland, at man har flest problemer med at få besat ledige stillinger, mens også hovedstaden, Sydjylland og Østjylland døjer med problemet.

Læs her om vismændenes forslag: Lad udlændinge betale mindre i skat