Dansk Folkeparti presser politiet: ‘I skal offentliggøre billeder af alle efterlyste gerningsmænd'

Skrevet af Kristine Bugbee

15/03/2017
Dansk Folkeparti har fremsat et lovforslag, som skal presse politiet til at offentliggøre flere overvågningsbilleder.

Dagens topnyheder

Politiet skal presses til i princippet at offentliggøre alle overvågningsbilleder i forbindelse med efterlysninger. Sådan lyder det i et lovforslag fra Dansk Folkeparti, som blev førstebehandlet i Folketinget tirsdag.

Partiet vil have etableret en digital platform, hvor overvågningsbilleder indsamlet af borgere kan offentliggøres af politiet og derefter deles på hjemmesider og sociale medier. 

Det skriver dr.dk.

- Vi skal presse politiet til at blive langt bedre til at bruge overvågningsbilleder og lægge dem offentligt ud, så moderen fra Vordingborg ikke skal gøre det, siger Peter Kofod Poulsen, som er retsordfører for Dansk Folkeparti, til P4 Sjælland.

Han henviser til sagen fra Vordingborg, hvor Rikke Andersen blev frifundet for at poste et overvågningsbillede af en blotter på sociale medier. Det skete i frustration over, at politiet ikke gjorde noget.

Overvågningsbillederne kan for eksempel stamme fra indbrud, tyveri, røveri og butikstyveri og skal ifølge lovforslaget kunne deles, hvis der i samme anledning er indgivet en politianmeldelse.

Det vil dog være politiet, der i sidste ende skal afgøre, om materialet kan blive delt.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt er umiddelbart positivt stemt over for lovforslaget, men bekymret for, at det vil kræve mange ressourcer at se overvågningsvideoerne igennem.

Socialdemokraterne jubler ikke over forslaget. Man risikerer at offentliggøre fotos af mistænkte gerningsmænd, som så senere viser sig at være uskyldige, lyder begrundelsen for den lunkne modtagelse af lovforslaget.

Fredag blev Rikke Andersen fra Vordingborg frifundet, efter hun havde delt overvågningsbilleder af en mand, som havde blottet sig for hendes 10-årige datter og en veninde.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at borgerne selv skulle have lov til at offentliggøre overvågningsbilleder, men det var der ikke politisk opbakning til.