Minister: Syge danskere skal have ret til passiv dødshjælp tidligere

Skrevet af Ane Sørensen

06/09/2017
Foto: Polfoto/Carsten Lauridsen (arkivfoto)
Foto: Polfoto/Carsten Lauridsen (arkivfoto)
Et flertal i Folketinget er ved at indgå en aftale med sundhedsministeren om, at danskerne skal have bedre mulighed for passiv dødshjælp.

Dagens topnyheder

Danskerne skal have bedre muligheder for at sige nej tak til livsforlængende behandling, hvis de er alvorligt syge.

Det mener et flertal af partierne i Folketinget med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i front.

Det skriver DR.

Sammen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby er de ved at indgå en aftale, som skal give danskerne større indflydelse på afslutningen af deres liv:

- Det er ekstremt vigtigt, vi sikrer, at folk får mere selvbestemmelse. Også i den sidste del af livet. Det betyder, at mulighederne for smertelindring skal udvides markant i forhold til, hvordan vi kender det i dag, siger Ellen Trane Nørby til DR.

Den såkaldte passive dødshjælp med massiv smertelindrende behandling kan i dag gives til patienter, hvis man vurderer, at de har få dage eller timer tilbage at leve i.

Men fremover skal patienterne kunne få samme behandling, selvom det vurderes, at de kan leve i flere uger endnu.

Hos foreningen Danske Patienter er man positiv over for disse ændringer:

- Vi synes, det er et rigtig godt forslag, der styrker patienters mulighed for indflydelse på, hvordan man kommer herfra. Det gælder både, når man ikke er syg, og det gælder, når man er i den sidste del af livet, siger vicedirektør Annette Wandel til DR.

Selvom der er stor opbakning til aktiv dødshjælp blandt danskerne, mener Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, at aftalen om udvidet mulighed for passiv dødshjælp er tilstrækkelig.

Med de ændringer, som aftalen lægger op til, mener han nemlig, at man når langt i forhold til den ramme, som den brede befolkning ønsker at kunne stille for en værdig livsafslutning.

Danske læger advarer mod ny fødselstrend: Kan give nyfødte børn dødelige infektioner