13 grunde til, at du altid føler dig træt

Skrevet af Kristine Bugbee

09/09/2015
Gaber du også langt mere, end du burde? Her er de mest sandsynlige årsager.

Dagens topnyheder

Træthed kan skyldes mange forskellige faktorer, men fælles for dem er, at de ofte er styret af dine egne valg i hverdagen.

Dagens.dk har samlet 13 typiske grunde til, at vi ofte går rundt med poser under øjnene og falder i staver på kontoret.

Den gode nyhed er, at det er uvaner, som nemt kan ændres.

1. Du drikker for lidt vand
Det tærer på vores energiniveau at være dehydreret. Når vi ikke får tilstrækkeligt med væske, bliver vi sløve, fordi blodet bliver tykkere, hvilket sætter hjertet på overarbejde og reducerer den tid, som ilt er om at nå ud til organer og muskler. 

2. Du glemmer at dyrke motion
Når du springer løbeturen eller zumbaholdet over, snyder du dig selv for et vigtigt skud energi. Jævnlig motion får hele dit indre maskineri til at fungere bedre, og det bidrager endda til et bedre humør og et lysere sind.

3. Du springer morgenmaden over
Du har hørt det før; morgenmaden er et særdeles vigtigt måltid. Din krop har brug for benzin om morgenen - uden lidt yoghurt eller en skål havregrød vil du føle dig uoplagt, og din forbrænding daler. 

4. Du drikker et glas vin om aftenen
Selvom alkohol kan virke sløvende og gøre dig afslappet - og få dig til at gå ud som et lys, når du kravler i seng - så får det dig faktisk til at sove langt dårligere om natten. Alkoholen påvirker dit adrenalin og gør det svært at falde i en dyb søvn. Derfor er du sikker på at være klatøjet næste dag.

5. Du får ikke nok jern
Mangel på jern kan gøre dig træt og irritabel og forringe din koncentrationsevne. Få mere jern gennem blandt andet kidneybønner, tofu, æg, magert oksekød, mørkegrønne grøntsager og nødder.

6. Du er perfektionist
Hvis du hele tiden stræber efter perfektion, så arbejder du formentlig hårdere, end det er nødvendigt (og du er udmattet som resultatet). Urealistiske mål, som er svære eller umulige at opnå, gør, at du aldrig bliver helt tilfreds. Beslut dig for, hvor længe du vil bruge på et stykke arbejde - og læg det så fra dig.

7. Du gør detaljer til store problemer
Bekymringer og pessimisme er med til at dræne dig for energi. Find indre ro ved at meditere, tage dybe vejrtrækninger, bruge tid udendørs og tale med venner og familie om dine tanker.

8. Du spiser for meget junk
Mad fyldt med sukker og hurtige kulhydrater øger dit blodsukker og får det til at falde lige så hurtigt igen. Ustabiliteten påvirker dit fysiske velbefindende og gør dig træt. Spis frugt, grøntsager, fuldkorn og magert kød for at holde dit blodsukker på et passende og jævnt niveau.

9. Du har et bjerg af rod på din kontorplads
Hvis ens omgivelser roder, er det svært at fokusere og slappe af. Et lidt mere organiseret skrivebord giver en bedre start på dagen. Mindsk dit stressniveau og øg din energi gennem orden.

10. Du arbejder i ferien
At arbejde fra hotellet ved poolen er ikke afslappende, og du riskerer at brænde sammen. Alle har brug for at trække stikket og få ro i hjernen i ny og næ. Når du kommer tilbage på arbejdspladsen efter en rolig ferie, er det med fornyet energi, kreativitet, effektivitet og arbejdsglæde. Så gør dig selv og din arbejdsplads en tjeneste; vær offline.

11. Du tjekker din mail i sengen
Problemet er det samme som med det forrige punkt. Du skal slappe af og lade op - i stedet bekymrer du dig om dit arbejde og holder din hjerne i gang med den blå lys fra mobilen, som påvirker din søvn negativt. Næste dag er du ikke meget værd.

12. Du drikker koffein dagen lang
En dampende kop kaffe kan virke opkvikkende, men hvis du drikker flere af dem gennem dagen, bliver din søvnrytme forstyrret. Stop med at drikke kaffe eller andre koffeinholdige væsker senest seks timer, før du skal i seng.

13. Du går senere i seng i weekenden
Det er fristende at holde sig vågen i længere tid, når det er fredag og lørdag - og ikke mindst sove længe lørdag og søndag. Men på den måde forstyrrer du din naturlige rytme, og det bliver hårdere for sig at stå op mandag morgen. Når du endelig er kommet ind i hverdagsrytmen igen, kommer weekenden, og så starter du forfra. Forsøg i stedet at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: