Børster du også dine tænder den forkerte vej? Tandlæge afslører de værste fejl

Skrevet af Emil Ryttergaard

14/06/2017
Det kan knibe med tandbørsten, men glemsomhed, dovenskab eller forkert børstning kan ødelægge dine tænder. Med disse nemme huskeregler står dine tænder flot - hver dag.

Dagens topnyheder

Det er en del af de flestes morgenritual at gå på toilettet, hoppe i bad og børste tænder. 

Men det er langtfra alle, der husker de basale råd fra eksperterne, der giver de hvidemaljerede bisser et langt og sundt liv. 

Selvom du har børstet bisser på den samme måde hver dag hele dit liv, så er det slet ikke sikkert, at du gør det rigtigt, skriver Daily Mail. Her er tandlægernes vigtige regler: 

1. To gange om dagen - hver dag 
Det er børnelærdom, men du må ikke glemme tandbørsten, og særligt ikke inden sengetid eller næste morgen. 

I løbet af natten har bakterierne en sand fest i din mund, da mundhulen er mere tør om natten end resten af dagen. Dermed skabes der der ideelle forhold for dannelsen af plak på tænderne.  

Tandbørsten skal ind og vende inden sengetid, og når du står op igen, hvis du vil holde bisserne fri for huller. 

2. Børst før sureholdige måltider
Det er sjældent at de danske nationalretter som frikadeller og stegt flæsk byder på store mængder syre. 

Men bliver du budt på mexicansk mad eller drinks med kraftig syre, der indholder meget lime eller citronsaft, så skal du børste inden maden. I de tilfælde hvor aftensmaden byder på eksotiske og syreholdige retter, så kan syren i maden blødgøre emaljen på tænderne midlertidigt. 

Det kan skabe sensitive tænder, der bliver mere modtagelige overfor isninger og smerter ved varme eller kolde drikke.  

Børster du tænder inden maden, så er du sikret mod syreskaderne 

3. Spar på tandpastaen
Tandpasta skal ikke klaskes på børsten som i litermål. 

Foto: Shutterstock

Faktisk bør man ikke smøre mere tandpasta på børsten end en ært eller hvad der kan ligge på en lillefinger. En lille smule tandpasta kan være med til at rense tænderne endnu bedre, og så sparer du også nogle penge, når tandpastaen pludselig holder meget længere. 

4. Få børsten op til tandkødet
Tandbørstningen bliver af mange set som en mulighed for at rense tænderne, hvor mange fejlagtigt tror, at det er på tændernes overflader, at bakterierne samles. 

Foto: Shutterstock

Men nej, der hvor tandbørsten kommer på arbejde, er der hvor tænderne og gummerne mødes og i mellemrummene mellem tænderne. 

Det er nemlig i mundens kringelkroge at de virkelige bakterielle skattekister samler sig, og det er også derfor, at tandlæger anbefaler, at man køber en tandbørste med et smalt hoved og bløde børster, så man kan komme ind i krogene. Du skal ikke børste tænderne så meget udenpå og hen over tændernes overflade, men mere ind i munden langs gummerne.

Husk også lige tandtråden, når nu du er i gang, så der bliver renset godt ud mellem tænderne. 

5. Ikke så hårdt!
Tandbørstning er en blød affære, og selvom du enten har travlt med at komme i seng eller travlt med at komme på arbejde, så må du ikke tro at ‘hurtigere’ og ‘hårdere’ er lig med bedre tandbørstning. 

Brug bløde bevægelser, hvor du giver dine tænder og tandkød mere opmærksomhed i stedet for blot at skøjte over dem. En god tandbørstning, der sikre rene tænder tager cirka to minutter, så tag dig god tid! 

Børst lige tungen Det kan føles åndssvagt, men bakterier samler sig ikke kun på tænderne, men også på tungen. 

Så slut tandbørsteningen af med at skrabe eller børste tungen blidt. 

6. Spyt - men lad vær med at skyl! 
Når tandpastaen er fordelt godt i munden, så skynder mange sig at spytte og skylle munden.

Men faktisk bør du lade vær, og i stedet tage på arbejde og først skylle munden senere. På den måde kommer de aktive stoffer i tandpastaen bedre til sin ret. Som tomelfingerregel bør du vente cirka en halv time, inden du skyller munden. 

7. Har du kigget på din tandbørste?
Hvis du bare bruger den samme vind og skæve tandbørste, som du har haft siden den konfirmation, så er det på høje tid  at skifte tandbørsten ud. Tandbørsten er kun god i tre måneder og så skal den skiftes ud, og den behøver ikke at være hverken dyr eller teknisk. 

Foto: Shutterstock

Et lille børstehoved med bløde og ens børster sikrer den bedst mulige børstning, og samme princip gælder for børstehoveder til den elektriske tandbørste.  

Dit tandpastakrus kan i øvrigt også blive en sand petriskål for bakterier, og derfor bør du også smide kruset i opvaskeren fra tid til anden. 

Med disse nemme fif, så holder dine tænder en livstid. 

Men det er ikke den eneste, som du kan gøre for dig selv. Med disse fire tips slipper du nemt af med dine mormorarme