Hvornår starter overgangsalderen? Her er 10 klassiske symptomer på menopause

Foto: Overgangsalderen - Shutterstock

Svedeture, skægvækst og træthed kan være nogle af de mange symptomer, du oplever, hvis du er ved at nå din overgangsalder.

De fleste af os ved sandsynligvis, at pludselige svedeture og humørsvingninger kan være forbundet med overgangsalderen. Men faktisk er der mange symptomer på, at din krop er ved at sige goddag til overgangsalderen. Her har vi samlet nogle af dem. 

Dagens.dk har samlet en liste over de mest typiske symptomer på spørgsmålet om hvornår starter overgangsalderen og menopause her:

Tegn på overgangsalder

1. Hovedpine

I takt med hormonudsvingene kan du få hovedpine, svimmelhed eller migræne.

2. Humørsvingninger

Jeps, den er god nok. Mange oplever, at humøret og energien svinger. Man kan have lettere til gråd eller være mere træt.

Læs også

Din menstruation afslører, hvor langt et liv du får

3. Ansigtshår

En del kvinder oplever pludselig at få skægvækst i ansigtet. Ikke nødvendigvis et velvoksent overskæg, men lange, lidt tykke hår, der kan vokse frem på hage og kinder. 

4. Ledsmerter 

Dine knogler bleve svagere, da de har en tendens til at afkalke med aldermen. Tal med din læge om kalktilskud. 

5. Dårlig søvn

I takt med at dit østrogen forsvinder, bliver dit søvnmønster ofte ændret. Måske sover du lettere, har svært ved at falde i søvn eller sove igennem, og du vågner gerne på grund af hedeture. 

6. Vægtstigning. 

Da forbrændingen nedsættes, tager nogle lettere på, og fedtet sætter sig gerne mere om talje og mave end på hofter og lår.

7. Smerter ved sex

Fordi slimhinderne producerer mindre fugt, bliver skeden mere tør, og det kan give gener i forbindelse med sex. 

Læs også

Kvinder i denne alder har det bedste sexliv

8. Hedeture

Er her ikke lidt varmt? Udsvinget i østrogenet kan give problemer med hedeture, pludselig varme, voldsom rødme i ansigtet, på halsen og brystet og nattesved.

9. Hævelser

Det er ikke unormalt at have tendens til at have hævede fødder, fingre og ben under overgangsalderen. Husk, at registrere din krops behov og slappe af og smide benene op, når det er muligt. 

10. Fornemmelse af at miste kontrollen 

Pludselig kan du ikke huske, hvad du lavede i morges, du har lyst overvældende til chokolade og har lyst til at græde over selv den mindste ting. Overgangsalderen kan manifestere sig på mange måder, så husk at være åben omkring det og tale med din læge om, hvordan du måske kan få den bedst mulige hjælp og støtte undervejs.

 

Dagens Gossip