Depression er en folkesygdom i vækst: Her er 5 tegn du aldrig må ignorere

Skrevet af Ninna Andreasen

30/03/2017
Nu er depression den førende årsag til dårligt helbred på globalt plan. For nogle er symptomerne så skjulte, at de ikke opdager det.

Mest læste i dag

I dag afslørede verdenssundhedsorganisationen WHO, at depression nu er den primære årsag til dårligt helbred på verdensplan.

Over 300 millioner mennesker lider af depression, og det er en stigning på 18 procent siden 2005.

Frygt for at blive stigmatiseret og dårlige muligheder for støtte og behandling gør, at mange ikke får den nødvendige behandling.

Depression øger risikoen for en lang række sygdomme. Eksempelvis afhængighed, selvmordsadfærd, diabetes og hjertekarsygdomme, som i øvrigt også er blandt de største dræbere i verden.

Mens nogle får meget slemme symptomer og søger hjælp, har andre så subtile symptomer, at de ikke mener, at depressionen er et problem. For eksempel tror mange, at man skal være trist og grådlabil for at få diagnosen, men nogle kan også føle stor vrede eller følelsesløshed.

Her er seks tegn på depression, du aldrig må ignorere.

1. Dit søvnmønster har ændret sig

Måske plejede du at sove tungt og godt, men det har pludselig ændret sig. Eller måske har du altid klaret dig fint med seks timers søvn, mens du nu sover hele weekenden.

Ændringer i søvnmønstret kan være et tegn på depression. Søvn hjælper nemlig kroppen og hjernen med at fungere, men folk med depression får ikke gavn af søvnen og føler sig derfor trætte. Nogle kan også føle sig rastløse.

2. Du bekymrer dig og tænker for meget

Det er en form for mental ”drøvtygning”, som øger risikoen for at blive deprimeret og får en eventuel depression til at vare længere.

Basalt set bliver man fanget i en ond spiral, hvor man ser negativt på situationer og overanalyserer ting. Lidt selvreflektion er selvfølgelig fint, men det kan blive for selvoptaget og negativt, hvilket også påvirker omgivelserne.

3. Din vægt ændrer sig

Vægttab eller –øgninger er et advarselstegn i forhold til depression. Nogle begynder at spise for meget, mens andre helt mister appetitten.

Ændringerne i kosten og vægten kan medføre træthed. Depression kan påvirke de hormoner i kroppen, som har at gøre med lyst og velbehag, men også dem der kontrollerer appetitten.

4. Du er ikke så engageret, som du plejer

Ser du en, som tidligere var meget social, trækker sig tilbage fra sine normale aktiviteter, kan det være et tegn på, at vedkommende er deprimeret.

At man trækker sig fra sociale sammenhænge er et klassisk tegn på depression, men der kan også være en mangel på følelsesmæssigt engagement, som før har været der. Det kan vise sig ved, at personen ganske enkelt ikke er ligeså udtryksfuld i sin ansigtsmimik længere.

5. Du har mange smerter

Depression gør ondt, men kan også være forklaringen på mange fysiske symptomer. Hovedpine, problemer med fordøjelsen og ondt i ryggen er i blandt dem.

Smerten er ægte, og mange besøger lægen for at blive behandlet for de kropslige smerter – men ikke depressionen, der har udløst dem.

Depression kan behandles. Med medicin, samtaleterapi eller en kombination.

Er man bekymret for, om man har en depression, kan man altid tage en snak med sin læge.