Eksperter slår fast: Derfor må du ikke droppe brødet

Skrevet af Emil Ryttergaard

27/04/2017
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Brød og særligt hvidt brød lavet på hvedemel har længe været udskældt og bandlyst blandt sundhedsbevidste danskere. Men brødet er slet ikke usundt, siger forskere.

Mest læste i dag

Det er langt fra alle danskere, der har rugbrødsmadder med på madpakken eller får boller om morgenen. 

Hvedebrødets høje indhold af gluten og kulhydrater har især været meget udskældt og har de seneste år fået et dårligt ry, da mange danskere har valgt brød fra for at leve sundere. 

Men at brød skulle være usundt og skadeligt for kroppen afviser en dansk undersøgelse fra DTU Fødevareinstitut, skriver Ritzau. 

- Brød bidrager med kostfibre til vores samlede kostindtag. Og de kostfibre kan man ikke få fra grøntsager og frugt for eksempel. Så på den måde er det en dårlig idé at udelade brødet fra kosten, siger Heddie Mejborn, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

Det bakkes op ad Preben Vestergaard Hansen, der er underviser ved Institut for Ernæring på Professionshøjskolen Metropol. 

- Hvis du ser på videnskabelige undersøgelser, så er der et massivt, videnskabeligt grundlag for at sige, at det er vigtigt at spise fuldkorn. Det kan ikke diskuteres. Og så kan bloggerne rende og sige hvad som helst, siger Preben Vestergaard Hansen.

Hvis man decideret ikke kan tåle gluten og lider af cøliaki eller ‘gluten-allergi,’ så skal man for så vidt muligt undgå at spise brød, da ens tarme ikke kan nedbryde gluten, hvilket kan give mange mavegener eller -smerter.

En blodprøve hos lægen kan afslører, om man har gluten-allergi, hvilket cirka 1 procent af den danske befolkning lider af. 

Man bør dog være sikker på, at man er allergisk, hvis man vælger at leve glutenfrit, da de glutenfriprodukter ikke er sundere end konventionelle og glutenholdige produkter. 

- Glutenfri produkter er ofte lavet af majs- eller risstivelse, og der er stort set ingen næringsstoffer i. Så dem skal man lade være med at købe, med mindre man virkelig ikke kan tåle gluten, siger Heddie Mejborn.

Forskere fulgte folk, der drak light-sodavand i 10 år: Nu er de skræmmende resultater offentliggjort.