Læge: Syge børn må ikke længere lege med dette legetøj

Skrevet af Lennart Kiil

01/12/2015

Mest læste i dag

Børn er glade for at komme på besøg hos Henrik Keller, for hans venteværelse er fyldt med sjovt legetøj. Men nu frygter han, at nyt bureaukrati vil gøre livet surt for de syge børn.

De fleste med børn kender det med at gå til læge. Det er ikke altid noget, børnene er glade for, men det hjælper, hvis opmærksomheden kan afledes med en masse godt legetøj i venteværelset.

Som praktiserende læge Henrik Keller siger:

- Mine børnepatienter kan godt lide at komme på besøg. Ikke kun fordi, de får slik og sæbebobler, men fordi her er sjovt legetøj.

Og legetøjet er ikke kun til for sjovs skyld.

- Når børnene skal ind til undersøgelse, er det faktisk givtigt at observere deres leg, inden de kaldes ind, forklarer Henrik Keller.

Læs også: Læge: Stop brug af håndsprit

På den måde kan Henrik Keller nemlig udlede noget om børnenes udvikling af motorik og opmærksomhed. Men det er måske slut nu.

Med den seneste lægefaglige overenskomst er en såkaldt 'akkreditering' nemlig blevet et fast krav. Og det får betydning for legetøjet i Henrik Kellers venteværelse.

- Det hele skal smides ud. Istedet skal der indkøbes noget kedeligt legetøj, der kan rengøres hver dag, siger Henrik Keller.

Forsvarere af den nye bureaukratiske ordning indvender, at det nok ikke kommer til at gå så galt, og at ordningen er skabt for at højne kvaliteten. Men den garanti er der næppe mange, som føler sig tryg ved.

Andre af Henrik Kellers kolleger har således allerede måttet smide legetøj ud som følge af de nye krav, hvor det blandt andet lyder: 

"Legetøj bør minimeres i venteområde", "legetøj bør kunne komme i opvaskemaskine/vaskemaskine" og "hårde materialer bør foretrækkes frem for stoflegetøj". Eller som Henrik Keller udtrykker det – "uinteressant legetøj, ingen gider at lege med."

Det er ikke kun Henrik Keller, der frygter det nye bureaukrati. Akkrediteringen er blevet kritiseret fra flere praktiserende læger i forskellige fagblade, fordi den er så detaljeret, at den i praksis bliver en betydelig administrativ byrde for lægerne. Og så kan effekten nemt blive det omvendte af, hvad meningen var.

For meget kontrol og bureaukrati giver lægen mindre tid med patienten, og tid med patienten er vel trods alt det væsentligste for kvaliteten i konsultationen, lyder kritikken blandt andet.

Den Danske Kvalitetsmodel, som akkrediteringen også kaldes, har dermed ikke just været nogen entydig succes på landets sygehuse.

Ikke desto mindre har man nu valgt at rulle den ud over de praktiserende læger også.

Læs også: Advarsel til forældre: Lad være med at give jeres børn dette farlige "legetøj"

 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: