Skoler advarer forældre og børn mod ny populær serie fra Netflix

Skrevet af Emil Ryttergaard

27/04/2017
Billede fra serien 'Døde piger lyver ikke', som vises på Netflix.
Billede fra serien 'Døde piger lyver ikke', som vises på Netflix.
En ny kontroversiel Netflix-serie behandler emner som selvmord, depression og mobberi blandt unge. Nu advarer amerikanske skoler forældre og unge.

Mest læste i dag

Nogle gange kommer film, bøger og tv-serier ufattelig tæt på virkeligheden, og selvom voksne godt kan skille tingene ad, så kan det være langt sværere for børn og unge. 

Det mener flere amerikanske skoleledere, der i disse dage har sendt breve ud til forældre for at advare eleverne mod den nye serie på Netflix '13 Reasons Why', der på dansk hedder ‘Døde piger lyver ikke’. Det skriver Yahoo.

- Selvom det er fiktion, så er der scener med meget voldsomt indhold, blandt andet flere voldtægtsscener, og det vækker bekymring for sikkerheden, nær det gælder seernes psykiske helbred, står der i et brev, som 11 skoler sendte ud til forældre i mandags i staten New Jersey. 

I serien følger man den unge gymnasiepige Hannah Baker, der har begået selvmord. I seriens 13 afsnit følger man hende i tiden op til hendes død, hvor hun bliver drillet, mobbet og udsat for adskillige overgreb af sine medelever på skolen.

Hos Netflix, der står bag serien, er man lydhør over for kritikken, og streamingtjenesten siger, at man har udarbejdet serien i samarbejde med psykologer og eksperter. 

Hannah Baker.

På de amerikanske skoler er man alligevel bekymret for, at serien kan vække elevernes interesse for selvskade:

- Selvom skaberne af serien siger, at de vil starte en vigtig dialog om mobning og selvmord, så advarer psykologer og eksperter om, at serien glorificerer og romantiserer selvmord, hvilket kan ramme påvirkelige elever, lyder bekymringen.

Netflix forsvarer sig med, at serien er blevet aldersmærket TV-MA, der er den amerikanske betegnelse for ‘Mature audiences’, der kategoriserer serien som værende rettet mod voksne. 

For de 15-34 årige i USA er selvmord den anden hyppigste dødsårsag

Det tal er en del højere end i Danmark, hvor selvmord er den 5. hyppigste dødsårsag blandt unge i samme aldersgruppe. Til sammenligning dør der cirka to personer om dagen som følge af selvmord i Danmark, mens 121 mennesker begår selvmord i USA hver dag.

Kristoffers kræftsyge søn havde kun ét ønske: Nu takker faren DSB for den bedste oplevelse nogensinde