Danske forskere: Solen bliver svagere og i gang med at gå i dvale

Skrevet af Emil Ryttergaard

06/07/2017
Vores nærmeste stjerne, solen, bliver svagere og ved at gå i dvale, mener en ny forskningsrapport, der blandt andet er lavet af danske forskere.

Dagens topnyheder

Vores sol er ikke, hvad den har været en gang. 

Når man kigger op mod himlen, kan det i disse sommerdage være nemt at nyde solens stråler. 

Men faktisk så er solens aktivitet ligeså småt ved at aftage, har en forskergruppe fra USA, England og Danmark fundet ud af, skriver Dagbladet

Ved at benytte en teknik, der kendes som heliosseismologi, har forskerne kunne måle solens indre kræfter, hvor at gruppen er kommet frem til et overraskende og hidtil uset resultat. 

- De har fundet ud af, at rotationsperioden i gasserne dybt inde i solen har forandret sig, uden at de kan sige noget som helst om hvilken betydning det har, siger Pål Brekke, der er solforsker ved Norges rumcenter. 

Ligesom seismologi, som bruges her på Jorden til at forske i jordskælv via lydbølger, så har forskerne brugt den samme teknik til at måle solens indre. 

- Når lydbølger rammer solens overflade, så kan man observere hvordan bølgerne bevæger sig gennem solen. Ved at observere hvordan bølgerne bevæger sig gennem solen, kan vi sige noget om solens indre. På samme måde som når en jordemoder bruger ultralyd til at se barnet inde i moderens mave, siger Pål Brekke til avisen. 

Her har forskergruppen fundet ud af, solen er ved at gå i dvale i et ‘solminimum’, hvor solens aktivitet daler. 

Det sker naturligt hvert ellevte år, men sidste gang lå solen i dvale usædvanligt længe, og derfor er forskere spændt på, hvordan solens aktivitet bliver denne gang. 

Arkivfoto: Shutterstock

Dermed får vi jordboere mindre stråling fra solen i de kommende år. 

Det betyder eksempelvis, at der bliver mindre nordlys, der opstår, når partikler kolliderer i i Jordens magnetfelt.

Men faktisk kan det også påvirke Jordens klima, da solens stråling har stor betydning for planetens atmosfære. Solens stråler kan nemlig styre vores planets kemiske sammensætning i atmosfæren, men hvilken betydning det præcis for på Jorden, tør forskerne ikke at sige. 

Opholder man sig derimod ude i rummet som astronaut, så er man faktisk i større fare, da der i rummet opstår mere kosmisk stråling, da solens magnetfelt bliver svagere, og ikke samler så mange skadelige partikler op. 

Den seneste forskningsrapport om solen er blevet udgivet i tidsskriftet Royal Astronomy Society og kan læses her

26-årig babysitter fik tæsk efter at have passet naboens datter: Da moderen åbnede døren, blev hun forfærdet