Ny dansk forskning: Ældre kvinder er bedre mødre

Foto: Polfoto

Ældre mødre er langt bedre til at håndtere stress og er mere tolerante, viser en ny, dansk undersøgelse.

Når to bliver til tre, og nye familier skal forøges for første gang, så er ældre mødre klart bedre end unge. 

Det viser en stor dansk undersøgelse foretaget ved Aarhus Universitet. 

Her har man undersøgt sammenhængen mellem kvindernes alder og deres barns trivsel hos 4700 danske børn, og har fundet en tydelig kobling mellem mødrenes alder og børns trivsel, skriver dr.dk.

Læs også

11-årig engelsk pige skal være mor

- Jo ældre mødrene er, når de føder deres barn, jo bedre trivsel hos barnet, siger udviklingspsykolog og professor på Psykologisk Institut, Dion Sommer. 

Undersøgelsen tager udgangspunkt i mødrenes første barn, og alle kvinderne var i aldersgruppen mellem 17 og 49 år. 

Det opsigtsvækkende resultat skyldes, at de ældre mødres opdragelse har været markant anderledes, jo ældre de er, og derfor har de ældre kvinder også større autoritet overfor deres børn. 

Undersøgelsen tager forbehold for, om mødrene havde en lang eller kort uddannelse, og om de var velstillet eller mindre bemidlet. 

Uanset vilkårene var de ældre mødre langt mere rummelige overfor børnene, hvor de yngre mødre enten gav børnene lov til alt for meget eller alt for streng. 

Læs også

Knust mor advarer mod populær hårpynt efter baby døde

- Den ældre mor var mere autoritativ. Hun var bedre til at give børnene frihed, når de skulle have det og på den anden side også stille fordringer og kontrol af børnene. Det var en god balance, siger Dion Sommer. 

De ældre forældre har nemmere ved at overskue stress og afvigelser i børnenes adfærd, og derfor mere rolige under opdragelsen, konkluderer den danske undersøgelse. 

Det gælder generelt om, at passe godt på som mor. Da en ung mor skulle støvsuge derhjemme, vendte hun ryggen til sin søn et kort sekund - men så var uheldet ude

Dagens Gossip