Sanser

De 7 sanser - Foto: Shutterstock

Vi oplever verden gennem vores sanser, som alle er rettet mod vores omgivelser. Her er de fem klassiske - høresansen, synssansen, lugtesansen, smagssansen og følesansen. Sanserne er dog ikke de eneste vi har - her kan du læse om alle syv.

Mennesker er født med forskellige styrker i vores sanser og det er videnskabeligt bevist, at sanserne er på deres højeste, når vi er unge. Det er muligt at optræne og forfine sine sanser, men generelt bliver de svagere over tid.

For eksempel er vores duftesans reduceret til det halve ved 50 års alderen, så det gælder om at træne og udfordre sanserne for at holde dem skarpe.

De 7 vigtigste sanser

Høresansen
Hørelsen starter ved ørets fimrehår omsætter trykbølger i luften omkring os til lyde. Hjernen og ørets opgave er at omsætte bølgernes størrelse og hyppighed, også kaldet frekvens – til forskellige toner og lydstyrker. Og derfra beregne, hvor lyden udsendes fra. Lydkildens oprindelse beregnes ud fra tidsforskellen i lydens ankomst til ørene. Høresansen kan opfange forskelle helt ned til 1 / 10.000 af et sekund.

Lugtesansen
Vores lugtesans er speciel, fordi nerverne fra næsen løber direkte til et primitivt område i vores hjerne kaldet det limbiske system. Det er her de basale følelser som angst, seksualdrift og sult samt hukommelsen styres. Derfor sammenhængen med at dufte ofte udløser minder og stærke følelser i højere grad end vores andre sanser. Lugtesansen spiller også en vigtig rolle i vores valg af partner. 

Læs også

Susen for ørene: Denne enkle metode fjerner din tinnitus på ét minut

Synssansen
Synssansen kaldes også den visuelle sans og den senest udviklede sans. Vores øjne har et kameralignende struktur, hvor pupillerne styrer mængden af lys, der sendes videre i øjet og linsen fokuserer lyset på nethinden bagest i øjet. Ørets nethinde indeholder over 100 millioner lysfølsomme receptorer (stave) og seks millioner receptorer, der opfanger farverne rødt, blåt og grønt lys, der tilsammen skaber alle de farver, vi kender.

Smagssansen
Vores smagsløg sidder på tungen og indeholder receptorer, der reagerer på de kemiske molekyler i det vi spiser. Vi har omtrent 10.000 smagsløg og de har hver især omkring 1.000 receptorer. Vi kan i princippet genkende op til 10 mia. forskellige smagsindtryk, men i virkeligheden er vi ikke specielt gode til at skelne mellem forskellige smage, og smagssansen er yderst afhængig af lugtesansen.

Følesansen
Denne sans sender information til din hjerne om det, der er i direkte kontakt med kroppen, feks. tryk, stræk og bevægelse samt temperatur og smerter. Det sker ved hjælp af receptorer, der sidder overalt i huden – koncentrationen er størst i fingrene, på fødderne og i ansigtet. Der noget færre i vores indre organer. Følesansen hjælper dig med at undgå skader og tilpasse din påklædning til vejret/temperaturen i vores omgivelser.

Balancesansen
Sansen fortæller os, om vi sidder ned, er ude og går, har hovedet nedad eller er ved at falde på jorden. Små, væskefyldte kanaler i vores buegange i ørene registrerer hovedets bevægelser og position i forhold til tyngdekraften og ændringer i vores bevægelelser. Hvis balancesansen ikke fungerer optimalt, kan man føle svimmelhed og leder til kvalme.

Læs også

Influenza

Kropsansen (Den proprioceptive sans)
Den proprioceptive sans har med kropsbevidsthed at gøre. Kropssansen fortæller os, hvor de forskellige dele af vores krop befinder sig. Derfor ved vi altid, hvor vores fødder står og om vores mund er åben eller lukket. Når denne sans er ude af balance, kan det også være vanskeligt at styre kniv og gaffel eller kuglepen.

Fødselsdagssang - Her finder du den klassiske fødselsdagssang, der synges til enhver fødselsdag i Danmark. Sangen hedder 'I dag er det Oles fødselsdag'.

Dagens Gossip