200 millioner flyttede til Asiens storbyer over et årti

Næsten 200 millioner mennesker i Østasien flyttede til storbyer og byområder i årene 2000-2010, hvilket har skabt store krav til byplanlægning i regionen, siger Verdensbanken.

Omkring 36 procent af indbyggerne i regionen, som ifølge Verdensbankens definition omfatter Nordøst- og Sydøstasien, boede i byer i 2010. Det er en stigning på 29 procent i forhold til 2000.

Verdensbanken fastslår i en ny rapport om udviklingen, der er baseret på satellitoptagelser og særlige befolkningskort, at der i de kommende årtier vil ske en yderligere urbanisering - altså at en stigende andel af befolkningen lever i byområder.

Indsamlingen af data skal hjælpe det store antal mennesker, som flytter til byerne - især de fattige.

- For første gang foreligger der data for Østasiens befolkning med sammenligninger af forskellige urbane områder og sammenligninger af deres befolkninger, hvilket giver regeringer og lokale ledere en bedre indsigt i befolkningstilvæksten og urbaniseringen, siger Verdensbanken om den nye rapport.

Befolkningerne i byerne vokser stadigt hurtigere, siger rapporten, som har fundet en direkte forbindelse mellem urbanisering og vækst i indkomst. I det undersøgte årti var befolkningstilvæksten på tre procent.

Regionen havde 869 urbane områder med over 100.000 mennesker - deriblandt otte megabyer med en befolkning på over 10 millioner i 2010.

Deltaet ved Perlefloden, som er et af Kinas mest frugtbare og tættest befolkede områder, og som omfatter storbyerne Guangzhou, Shenzhen, Foshan og Dongguan, har overhalet Tokyo som verdens største byområde - både i størrelse og indbyggerantal.

I 2010 var der 42 millioner indbyggere i deltaet - et indbyggerantal, som er højere end befolkningstallet i lande som Argentina, Canada og Malaysia.

Verdensbankens urbane udviklingsekspert Abhas Jha siger, at han håber, rapporten vil flytte fokus fra biler i storbyer som Jakarta og Bangkok, så der i stedet bliver mere fokus på mennesker i byplanlægningen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip