Blodige kampe i Yemen: Flere ambassader lukker

Skrevet af admin

14/02/2015

Dagens topnyheder

Kampene fortsætter med uformindsket styrke i Yemen, og ambassader lukker på stribe under de kaotiske tilstande, siden den shiitiske houthi-bevægelse tog magten i januar.

Senest har De Forenede Arabiske Emirater kaldt sine diplomater hjem fra ambassaden i Sanaa.

Den forgangne uge har en række lande, blandt dem USA, Tyskland og Saudi-Arabien, gjort det samme.

Voldsomme sammenstød i et bjergområde i provinsen al-Bayda i den sydlige del af Yemen har lørdag kostet 16 houthier og 10 militante fra en sunnimuslimsk klan livet, oplyser sikkerhedskilder og lokale kilder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flere steder i landet kæmper militante fra al-Qaeda side om side med sunnimuslimske klaner mod houthierne, som væltede præsidenten i januar og opløste parlamentet i starten af februar.

Den shiitiske klan, som støttes af præstestyret i Iran, har i stedet nedsat et midlertidigt regeringsråd.

Den shiitiske magtovertagelse i Yemen kaldes et kup af de sunni-kontrollerede nabolande på Den Arabiske Halvø.

Den politiske stormagt på halvøen, Saudi-Arabien, som også er den største olieeksportør, har ligeledes lukket sin ambassade i Sanaa.

Houthierne kæmper under det krigeriske slogan: Gud er størst, død over Amerika, død over Israel, forbandelse over jøderne, sejr til islam.

Tidligere på ugen sagde FN's udsending i landet, at Yemen er på randen af borgerkrig.

Politiske modstandere hævder, at houthierne står i ledtog med den tidligere præsident Ali Abdullah Saleh, som blev tvunget fra magten i 2011 under Det Arabiske Forår.

/ritzau/Reuters