Dankortet glødede især to dage før juleaften

Økonomer har spået om det, men spejdet forgæves efter det i flere år: Fremgang i privatforbruget.

Måske er det endelig på vej, at danskerne lægger krisen bag sig og tør bruge penge igen. Det kan nye tal fra Nets være et kærkomment varsel om.

De første 23 dage af december købte danskerne for knap 27,8 milliarder kroner med deres dankort. Dermed lå forbruget syv procent over samme periode sidste år.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian tolker det derhen, at privatforbruget synes at være på vej op i fart.

- Der har op til jul været en del fokus på, at en del butikker allerede holdt udsalg inden jul. Da dankortomsætningen måles i løbende priser, så ville det tale for et fald i dankortomsætningen.

- At den alligevel er steget med syv procent viser, at danskerne ikke blot har benyttet de gunstige priser til at købe billigere, men også købe mere, siger Steen Bocian i en skriftlig kommentar.

- Uanset hvordan man vender og drejer tallene, så synes det private forbrug at være på vej op i fart. Dermed er dagens tal rigtigt godt nyt for dansk økonomi her ved udgangen af 2014, siger Steen Bocian.

I danskernes pengepung er der plads til forbrugsvækst. Fremgang i forbruget kan være med til at sikre vækst i hele økonomien, hvilket giver basis for flere arbejdspladser.

En dag i december glødede dankortet ekstra meget og trak både betaling og transaktioner i rekord.

Mandag den 22. december blev der omsat for 1,75 milliarder kroner, mens antallet af dankort-transaktioner var på 4,8 millioner, hvilket for begge deles vedkommende er rekord. Det viser nye tal fra Nets.

Ikke overraskende er danskerne mest flittige med deres dankort i julemåneden. På en oversigt over dage med størst omsætning siden 2008 fremgår det, at syv af 10 dage ligger i december.

Mere specifikt er det de sidste dage op til jul, at forbruget for alvor stiger. I 2014 har foreløbig tre dage markeret sig på topti-listen, når det gælder dankortet.

Ud over den 22. december drejer det sig om den 19. december og den 28. november, der også bliver kaldt Black Friday af detailhandlen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip