Skød ubevæbnet mand: Derfor går dansk betjent fri

Skrevet af Nicolai Haugsted

26/04/2024
Foto: Shutterstock
Betjenten forvekslede lighter med kniv. Efterforskningen bliver nu standset.

Dagens topnyheder

En ulykkelig hændelse i Gelsted, hvor en 43-årig mand blev skudt af politiet under en fejlagtig antagelse, er blevet undersøgt og efterforskningen er nu afsluttet.

Statsadvokaten i Viborg har konkluderet, at ingen strafbare handlinger fandt sted under den dramatiske episode, der udspillede sig en sen augustaften.

Det skriver Presse-fotos.dk.

Politiet blev oprindeligt kaldt ud til en landejendom efter en anmeldelse om husspektakler. To betjente ankom diskret til stedet og stødte på en mand og en kvinde. Afstanden og mørket gjorde det svært for betjentene at identificere de genstande, manden holdt i hånden, som de troede kunne være en kniv.

I virkeligheden var der tale om en fyrfadslighter og en e-cigaret.

Situationen eskalerede, da manden, uvidende om at det var politifolk, han stod overfor, begyndte at bevæge sig hurtigt i deres retning. I et forsøg på at deeskalere situationen, affyrede en betjent først varselsskud, før hans makker følte sig nødsaget til at affyre et skud mod manden, som ramte ham i lysken.

Heldigvis var skaden ikke livstruende.

De efterfølgende undersøgelser afslørede, at manden havde indtaget alkohol og var i en tilstand, hvor han ikke genkendte de to betjentes autoritet. Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) vurderede, at betjentene handlede inden for deres beføjelser, da de opfattede mandens tilnærmelse som et potentielt angreb.

Konklusionen blev understøttet af kriminaltekniske og retsmedicinske beviser, som viste, at manden var mellem en og fem meter fra politiet, da skuddet blev affyret. Efter en grundig gennemgang af sagens omstændigheder har Statsadvokaten valgt at indstille efterforskningen, idet der ikke er fundet grundlag for, at der er begået strafbare handlinger.