Eksperter advarer: Klimaforandringer øger folkevandring

Regeringer verden over bør rette fokus mod voksende folkevandring forårsaget af klimaforandringer, lyder det fra eksperter under en klimakonference i Oslo torsdag.

Eksperterne henviser til beviser på, at ekstremt vejr og naturkatastrofer tvinger langt flere mennesker fra hus og hjem end krige og konflikter.

En fremskrivning af stigende vandstande, hedebølger, oversvømmelser og tørke forbundet til global opvarmning peger på, at millioner af mennesker vil tvinges til at flytte - og nogle af dem vil aldrig kunne vende hjem igen.

- Naturkatastrofer vil drive tre til ti gange flere mennesker på flugt end alle verdens konflikter og krige, siger Jan Egeland, som er chef for Norsk Flygtningeråds center IDMC for fordrevne i Geneve.

Opgørelser viser, at 22 millioner mennesker var fordrevet på grund af ekstremt vejr i 2013, hvor tyfonen Haiyan på Filippinerne var det værste enkelttilfælde.

I alt var den klimaskabte folkevandring i det år tre gange så stor som antallet af folk på flugt fra konflikter og krige.

I starten af 1970'ere lå det samlede antal af folk på flugt fra vejrskabte katastrofer på blot 10 millioner. Tallet omfatter også jordskælv og tsunamier, som ikke er udløst af vejrfænomener.

FN's særlige rapportør om internt fordrevnes menneskerettigheder, Chaloka Beyani, opfordrer verdens regeringer til at forberede sig på voksende flygtningestrømme.

- I fremtiden kommer vi til at se flere planlagte flytninger af folk, som er udsat for jævnlig risiko, siger Egeland.

At vandet i havene er steget med 19 centimeter siden 1900, blandt andet på grund af smeltende is, har medført kraftigere storme i mange kystområder ifølge FN's klimapanel.

Panelet skønner, at vandet stiger med yderligere 26-82 centimeter mod slutningen af 21. århundrede, blandt andet forårsaget af brugen af fossile brændstoffer.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip