EU-forslag om flygtningekvoter giver ballade på forhånd

Mindre end en måned efter at omkring 800 migranter på én gang druknede i Middelhavet på vej mod Europa, er EU-Kommissionen onsdag klar med sit forslag til en omfattende overhaling af hele EU's håndtering af flygtninge og migranter.

Allerede inden offentliggørelsen har blandt andre Storbritannien, Ungarn og Letland taget kraftigt afstand fra idéer om at indføre kvoter for at sikre en mere ligelig fordeling mellem landene af flygtninge, asylansøgere og økonomiske migranter.

I det udkast til forslaget, som Ritzau er i besiddelse af, er der også bud på, hvordan man kan sikre flere lovlige adgangsveje til EU og oplæg til en mulig revision af Dublin-reglerne, der regulerer behandlingen af asylansøgere i EU.

Desuden er der overvejelser om på længere sigt at lave et egentligt fælles EU asylsystem om fælles EU grænsevagter og kystvagt samt om en mere fælles håndtering af økonomiske migranter.

Danmark står på grund af sit retsforbehold som udgangspunkt uden for alt, hvad der har at gøre med fælles EU asyl- og indvandringspolitik. Respekten for eksisterende forbehold er nævnt i en fodnote i udkastet til kommissionens forslag.

Kommissionen lægger i den foreløbige tekst ud med at konstatere, at EU-landenes asylsystemer allerede er presset mere end nogensinde.

- EU skal ikke vente med at handle, til presset bliver ubærligt, lyder argumentet for, at kommissionen allerede inden udgangen af maj vil foreslå at bruge en særlig nødmekanisme i EU-traktaten til at fordele sommerens nyankomne i hele EU.

Fordelingsnøglen skal udregnes med hensyn til landenes velstand, befolkningsstørrelse, arbejdsløshed og antal allerede modtagne asylansøgere.

Inden nytår varsles forslag om en mere langsigtet løsning for automatisk fordeling af asylansøgere, når der i perioder kommer særligt mange.

Kvoteordningen tænkes også brugt til at fordele et antal flygtninge, der endnu ikke er ankommet til EU.

Flere af idéerne i udkastet kan også støde på modstand internt i EU-Kommissionen. Derfor kan elementer blive ændret, når teksten onsdag bliver behandlet på et møde blandt alle 28 kommissærer.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip