FAKTA: Hvad er TTIP og ISDS?

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er torsdag i Bruxelles med sine EU-kolleger, hvor de skal diskutere de igangværende forhandlinger med USA om en frihandelsaftale - også kendt som TTIP.

Et af de store stridspunkter i aftalen handler om ISDS, som er et system til at løse uenigheder mellem stater og virksomheder.

Læs her, hvad TTIP og ISDS er:

TTIP:

* TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership.

* Aftalen forhandles på tredje år mellem EU og USA. Der har været ni forhandlingsrunder med den seneste i slutningen af april i år.

* En aftale skal blandt andet gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet. Det betyder, at toldsatser bliver afskaffet, og der kommer fælles produktstandarder.

* TTIP skal samtidig kickstarte den europæiske økonomi og skabe job og vækst på tværs af EU.

ISDS:

* ISDS står for Investor-to-State Dispute Settlement.

* Med ISDS kan virksomheder lægge sag an mod stater ved en voldgiftstribunal, hvis de mener, at deres investeringer er truet af lokale krav til eksempelvis sundhed og sikkerhed.

* En voldgiftstribunal udgøres ofte af tre private advokater og arbejder uden om nationale domstole. Der er ikke mulighed for appel.

* EU-Kommissionens nye forslag til et ISDS-system indeholder en international domstol. Men det er den langsigtede løsning, og kommissionen foreslår derfor en også en række forslag til, hvordan man nu kan justere på aftalen med USA, så der bliver ændret i systemet for udpegelse af voldgiftsmænd samt indført en appelmulighed.

* ISDS indgår allerede i omkring 1400 af EU's handelsaftaler.

Kilder: EU-Kommissionen, Reuters, Information.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip