FAKTA: Hvorfor deflation kan være gift for økonomien

Eurolandene har for anden måned i træk konstateret et fald i forbrugerpriserne. Det viser tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, har offentliggjort.

* Når priserne stiger, kaldes det inflation. Ordet stammer fra det latinske ord for "oppuste" - og det svarer meget godt til, at priserne bliver pustet op, når inflationen stiger.

* Stiger inflationen, kan man købe mindre for en krone - eller sagt på en anden måde: En krone er mindre værd, end den var før.

* Det modsatte - deflation - betyder, at priserne falder. Ifølge Den Danske Ordbog er definitionen på deflation: Fald i pris- og lønniveauet med blandt andet en stigning af købekraften til følge.

* Deflation i ren form er blot faldende priser. Så længe prisfaldene begrænser sig til en mindre del af økonomien, vil virksomhedernes og forbrugernes adfærd ikke påvirkes, og deflationen kan give højere vækst gennem stigende købekraft.

* Deflation bliver først et problem, når prisfaldene rammer mange varegrupper, lønninger og reale aktiver samtidig. I det tilfælde påvirkes folks adfærd, og deflationen kan forstærke en krise, som det skete under den store depression i 1930'erne.

Kilde: Gyldendals Store Danske, Danmarks Statistik, ECB, Danske Bank.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip