Hårde kampe øger frygt for ødelæggelse af Palmyra

Syriske regeringsstyrker og militsfolk udkæmpede søndag hårde kampe mod Islamisk Stat (IS) nær den antikke ørkenby Palmyra, som er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Mindst 47 af regimets soldater og militsfolk er blevet dræbt under kampene, mens 29 af jihadisterne fra Islamisk Stat er dræbt, siger aktivister fra Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Kampene var sent lørdag koncentreret ved den moderne by Tadmur, som ligger tæt på Palmyra, siger aktivistgruppen, som har base i London.

Der er ikke umiddelbart rapporter om skader på ruinerne i Palmyra, som også er kendt som "Sandets Venedig".

Borgerkrigen i Syrien har tidligere ført til omfattende ødelæggelser på dele af det historiske Aleppo, der beskrives som den by, som har været beboet kontinuerligt i længst tid i verden.

Nu ligger byens basar i ruiner, og en minaret fra 700-tallet er blevet ødelagt af kampe og luftangreb.

Militante fra Islamisk Stat ødelagde tidligere i år flere kulturskatte i den 2000 år gamle by Hetra i det nordlige Irak.

Tidligere skal den islamistiske gruppe have kørt bulldozere gennem den assyriske by Nimrud, ligesom gruppen har ødelagt antikke og uvurderlige kunstgenstande i Mosul.

Gruppen har også gravet efter kunstgenstande i den antikke hellenistiske by Dura Europos i Syrien for at sælge dem.

Chefen for Syriens departement for arkæologiske fund, Mamum Abd al-Karim, siger, at han har kontakt med de syriske styrker i Palmyra hver halve time.

Unesco har opfordret FN's Sikkerhedsråd til at gribe ind for at redde en del af Mellemøstens vigtigste kulturarv.

"Sandets Venedig" har gennem århundreder overrasket rejsende, som er blevet forbløffet over de mange ruiner midt i den syriske ørken- nær en oase - halvvejs mellem middelhavskysten og Eufrat-dalen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip