Hjulspin og vandpiber afløser udgangsforbud i Bagdad

For første gang i flere år genlød Iraks hovedstad, Bagdad, natten til søndag af jubel og biler med hornet i bund.

Mange mennesker var taget ud i natten for at markere, at landets regering havde ophævet det natlige udgangsforbud i millionbyen, der typisk har været gældende fra midnat til 05.00 lige siden den amerikanske invasion i 2003.

- Længe leve Irak, råbte en ung mand ud af vinduet på sin bil, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Langt de fleste af de tilstedeværende på gaden i Bagdad var unge mænd i biler, som blev nogle millimeter dækmønster fattigere i løbet af natten.

De repræsentanter for sikkerhedsstyrkerne, der de seneste mange år har holdt udgangsforbuddet i hævd, stod i stedet og iagttog optrinnet af de unge mænd, der brændte gummi af. Enkelte fik dog en påtale om at dæmpe motorlyden og dækhvinene en smule.

På Karrada Dakhil, en handelsgade i centrum, benyttede mange mænd muligheden for at nyde en sen vandpibe.

- Før føltes det som fængsel. Vi skulle tage herfra klokken 23.30 for at nå hjem til huset inden midnat, siger Fais Adbulillah Ahmed, der ejer en café i gaden.

Udgangsforbuddet i Bagdad har haft til formål at dæmme op for bombeangreb og sekterisk vold, der i høj grad har præget byen, efter at USA trak sine soldater hjem.

Men forbuddet har ikke levet op til formålet. De dødelige angreb er i stedet blevet udført i dagtimerne med endnu flere dødsofre til følge.

Lørdag var ingen undtagelse. 32 mennesker blev dræbt og 70 såret i hovedstaden bare få timer før, at udgangsforbuddet blev ophævet.

Tiltaget om at sløjfe det natlige udgangsforbud blev offentliggjort torsdag og er ifølge premierminister Haidar al-Abadi et forsøg på at normalisere livet i Bagdad og overbevise indbyggerne om, at Islamisk Stat, der har stået bag flere angreb, ikke længere udgør en trussel mod byen.

2014 blev det blodigste år i Irak siden 2007. Flere end 17.000 blev ifølge hjemmesiden iraqibodycount.org dræbt i løbet af året.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip