Kong Felipe VI står over for et delt Spanien

Skrevet af admin

19/06/2014

Mest læste i dag

I en alder af 46 år indledte Spaniens nye konge, Felipe VI, torsdag en ny regentperiode, der lige fra begyndelsen vil blive præget af dybe spændinger, da Catalonien i nordøst planlægger en folkeafstemning den 9. november om løsrivelse.

Spanierne har store forventninger til den nye konge, selv om hans rolle er ceremoniel, og han kun har begrænsede muligheder for at skabe mere enhed i landet, hvor en rekordhøj arbejdsløshed især blandt de unge har forstærket de separatistiske spændinger.

Den næsten to meter høje tidligere OL-sejlsportsmand har et generalieblad, der er ubesmittet af de skandaler, som de senere år har rystet det spanske kongehus.

Kong Felipe er veluddannet, har stor erfaring med at være i offentlighedens søgelys, og er også rent personlighedsmæssigt den rette til at løfte arven efter sin far, lyder skudsmålet fra regeringen i Madrid.

I en tale tidligere i denne måned gav Felipe udtryk for, at han forstår de dybe spændinger i Spanien.

- Kun ved at forene vores ønsker og sætte det fælles gode over de individuelle interesser og ved at fremme initiativ, nysgerrighed og kreativitet hos alle kan vi bevæge os frem mod en bedre situation, sagde han og omtalte Spanien som "en forenet og mangfoldig nation".

- Hans tale var "en udstrakt hånd" til Spaniens regioner, som hver har deres kulturelle særpræg, fremhæver Antonio Torres del Moral, professor i forfatningsjura ved universitetet Uned.

- Han fremstår som en velforberedt person, der kan tage tøjlerne og lede staten når som helst, siger han videre.

Som søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia blev Felipe født som prins mere af navn end af gavn. Men da faren blev udråbt til konge efter general Francos død i 1975, blev den ofte smilende, men også lidt reserverede Felipe kronprins.

Den nye konges livsstil fremstår som forholdsvist beskeden i forhold til livet ved hoffet. Felipe og hans hustru, Letizia, en fraskilt tv-journalist, blev gift i maj 2004.

Parret, der ofte er blevet set i almindelige biografer og butikscentre i Madrid, har to døtre. Prinsesse Leonor, født i oktober 2005, er nu nummer et i tronfølgen efter sin far. Hendes lillesøster, Sofia, er født i april 2007.

Den nye konge har to ældre søstre, men i henhold til forfatningen fra 1978 var det Felipe, som skulle arve tronen som kongens eneste søn.

Som voksen læste kongen et år i Canada, inden han fik en treårig uddannelse på et militærakademi. Kongen har også studeret international politik på Georgetown Universitetet i USA.

Som sin far er Felipe en ivrig sejlsportsmand, og han var med på Spaniens OL-hold ved De Olympiske Lege i Barcelona i 1992, hvor han endte på sjettepladsen i Soling-klassen.

/ritzau/AFP