Kvalitetsudvalg revser statens styring af uddannelser

Det kvalitetsudvalg, der skal evaluere det danske uddannelsessystem, revser nu statens styring af de videregående uddannelser.

Det fremgår af udvalgets slutrapport, som er offentliggjort torsdag formiddag.

- Det mest markante problem er, at den centrale styring af uddannelserne er helt på vildspor, siger formand Jørgen Søndergaard, der er forskerleder på SFI - Det nationale forskningscenter for velfærd, i en pressemeddelelse.

- Problemet er, at man fra centralt hold styrer det forkerte, siger han.

Slutrapporten skulle egentlig blot være en overordnet sammenfatning af to tidligere delrapporter, men udvalget kommer alligevel med en ny og alvorlig kritik rettet mod staten.

Søndergaard henviser til, at ministeriet for eksempel har lavet detaljerede regler for omprøver for studerende, der ikke består en eksamen.

Men ministeriet har i store træk undladt at styre hvilke uddannelser, der tilbydes, hvor de tilbydes, og hvor mange pladser, der skal være på de forskellige uddannelser.

I efteråret valgte regeringen dog at begrænse adgangen til uddannelser med høj ledighed blandt nyuddannede. Det skete, efter at en af udvalgets delrapporter havde bragt kritik af området.

Men selvom udvalget også bifalder tiltaget, da "det er på høje tid, at der gøres noget fra centralt hold for at undgå masseuddannelse til arbejdsløshed, så får tiltaget også kritik.

"Fremgangsmåden var for enkel", lyder fra Jørgen Søndergaard.

- Når antallet af pladser skal begrænses, er der behov for et bedre analysegrundlag og for at inddrage institutionerne, så de får et klarere medansvar, fremgår det af rapporten.

Rapporten fra Kvalitetsudvalget, der blev nedsat af regeringen for halvandet år siden, skal være udgangspunktet i en fremtidig reform af det danske uddannelsessystem.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip