Nægter at give op: Advokater i Britta Nielsen-sag forsøger igen

Skrevet af Nicolai Busekist

07/06/2022
Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix
Sagen om Britta Nielsen er tilsyneladende fortsat ikke slut. Nu vil advokater igen forsøge at få fingrene i hendes pensioner.

Dagens topnyheder

Britta Nielsen der i en årrække svindlede sig til et stort millionbeløb fra de offentlige kasser, fik i februar medhold i Højesteret.

Det betød, at hun fik lov til at beholde sine pensioner, selvom det langt fra er lykkedes at skrabe de 117 millioner kroner sammen, som hun stjal fra sin arbejdsplads i Socialstyrelsen.

Det ser dog ud til, at man fra National enhed for Særlig Kriminalitets (NSK) side endnu ikke har opgivet. Derimod er der i Københavns Byret i næste uge blevet indkaldt til et retsmøde, hvor det skal diskuteres om, at Britta Nielsens kapital- og ratepension kan beslaglægges.

Ifølge Ritzau har NSK dog ikke ønsket at uddybe, hvorfor man har besluttet sig for, at man igen vil forsøge at overtage Britta Nielsens pensioner.

Siden Britta Nielsen blev idømt seks år og seks måneders fængsel, er der blevet arbejdet på at få nogle af de mange millioner tilbage til statskassen. Det har dog vist sig at være vanskeligt, da den i dag 68-årige Britta Nielsen ikke havde pengene.

Anklagemyndigheden har forsøgt at få lov til at beslaglægge værdien af to pensionskonti, der tilhører Britta Nielsen. På disse konti står der i alt 836.542 kroner, hvilket kom frem, da sagen var for Højesteret i februar i år.

Deres krav om beslaglæggelsen blev dog afvist, da dommerne mente, at der ikke var grundlag for indgrebet, hvorfor det altså ikke var muligt at få adgang til Britta Nielsens pensionsmidler.

Københavns Byret har fastsat et retsmøde om sagen d. 15. juni, hvor man altså igen vil forsøge at få adgang til Britta Nielsens pensionsmidler.

I alt er der kun ganske få millioner af de omtrent 117 millioner kroner, som hun i en periode på 25 år overførte til sig selv, som er blevet hentet retur til statskassen. Derfor har der i den offentlige debat også været delte meninger om, at retten har afvist at lade hendes pensioner beslaglægge.

Ikke kun Britta Nielsen er blevet idømt fængselsstraf i den omfattende sag. Hendes tre børn er nemlig også blevet dømt for groft hæleri, og er blevet idømt henholdsvis fire, tre og to års fængsel.

Da Britta Nielsen blev idømt seks år og seks måneders fængsel, havde hun allerede siddet varetægtsfængslet i 15 måneder. Opfører hun sig pænt i fængslet, kan hun blive prøveløsladt efter halvdelen af sin straf, hvilket vil sige, at hun faktisk kan være på fri fod allerede i 2022.