Trods lave smittetal: Danmark køber coronavacciner for milliardbeløb

Skrevet af Nicolai Busekist

07/06/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Coronavirus fylder ganske lidt i Danmark, men alligevel indkøber Danmark coronavacciner for milliardbeløb i år.

Dagens topnyheder

På trods af, at der kun er ganske få danskere, der bliver testet positiv med coronavirus i disse dage, har den danske regering alligevel forpligtet sig til at købe coronavacciner i massevis.

Helt konkret har Danmark forpligtet sig til at købe intet mindre end 22 millioner doser af forskellige coronavacciner i løbet af 2022.

Det har Ritzau fået oplyst af Statens Serum Institut (SSI).

Et aktstykke fra Sundhedsministeriet, der er blevet godkendt af Folketingets Finansudvalg tilbage i starten af april i år, viser, at det forventes, at prisen for de mere end 22 millioner doser af vacciner, der bliver indkøbt i 2022, vil koste den danske statskasse 2,8 milliarder kroner.

Det er en stigning på omtrent 400 millioner kroner i forhold til 2021. Ifølge Statens Serum Institut blev der af den danske stat nemlig købt coronavacciner for 2,4 milliarder kroner sidst år.

Ifølge Ritzau er der indtil videre blevet givet en million vaccinestik mod coronavirus i 2022. Det vil sige, at der er rigtig lang vej op til de 22 millioner doser, der er blevet bestilt til levering i løbet af året.

Sundhedsministeriet har i et skriftligt svar indrømmet, at 'der er indkøbt flere vacciner, end der sandsynligvis var behov for'. De fortæller dog også, at vaccinerne er blevet købt på et tidspunkt, hvor der ikke var overblik over epidemien.

"Sundhedsministeriet har i forbindelse med håndteringen af covid-19-vacciner været nødt til at indgå forpligtelser til køb af covid-19-vacciner, hvor der på tidspunktet for indgåelse af kontrakterne, ikke har været fuldt overblik over epidemien og behovet for antallet af vacciner," lyder det i det skriftlige svar til Ritzau.

Tilsyneladende er der tale om vacciner, der er blevet indkøbt i et EU-samarbejde. En sådan aftale om køb af vacciner er Danmark bundet af, hvis man først har tilsluttet sig dem. Selvom vaccinerne sandsynligvis ikke vil blive brugt, er Danmark nødt til at tage imod dem.