Nato afslutter kapitel i Afghanistan

Søndag bliver dagen, hvor Natos kampstyrke, Isaf, afslutter missionen i Afghanistan og forlader landet efter 13 år. I stedet overdrages kommandoen i Kabul til den nye uddannelsesmission Operation Resolute Support.

Det har været holdt hemmeligt, hvornår overdragelsen skulle finde sted på grund af trusler fra Taliban, skriver AFP. Og den afghanske hovedstad har flere gange været ramt af blandt andet selvmordsbomber over de seneste år.

Men fra 1. januar 2015 vil den amerikansk-ledede internationale sikkerhedsstyrke - kaldet Isaf - blive erstattet af den nye uddannelsesmission. Og samlet har 3485 i kampstyrken Isaf mistet livet i Afghanistan siden 2001.

Den nye mission - Resolute Support - kommer til at bestå af en styrke på i alt 12.500 Nato -soldater. De vil ikke indgå i direkte kamp men i stedet bistå den afghanske hær og politi i kampen mod Taliban. Og den afghanske sikkerhedsstyrke kommer op på 350.000 mand.

Da kampen var på sit højeste tilbage i 2011, var der omkring 130.000 soldater fra 50 nationer med i Natos militæralliance i landet, skriver AFP.

Den bliver den amerikanske general John Campbell, der er chef for Isaf, som kommer til at stå for den officielle ceremoni søndag i Isaf-hovedkvarteret i Kabul, oplyser en Nato-embedsmand til AFP.

Den amerikanske præsident Barack Obama sagde i sin juletale til amerikanerne, at "vores længste krig vil få en ansvarlig afslutning".

Antallet af amerikanske tropper i Afghanistan vil blive halveret ved udgangen af næste år. Og ved udgangen af 2016 vil den amerikanske tilstedeværelse være reduceret til en ambassade i landet.

USA vil fortsat yde luftstøtte til det afghanske militær, og man kan hurtigt opgradere tilstedeværelsen, hvis Taliban øger sin styrke.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip