Norsk bistand til palæstinensere kan blive genovervejet

Norge har i øjeblikket ingen planer om at skære i sin økonomiske bistand til palæstinenserne, men såfremt man sammen med Israel ikke nærmer sig en tostatsløsning, kan det få konsekvenser for støtten.

Det siger udenrigsminister Børge Brende fra partiet Høyre.

- Over tid er det en betingelse for norsk bistand til Palæstina, at der er en konstruktiv fredsproces i gang. Hvis ikke må vi se nærmere på støtten, siger han til avisen Dagens Næringsliv.

Siden Oslo-aftalen blev underskrevet i 1993, har Norge hvert år øget sin bistand til de besatte palæstinensiske områder.

I løbet af de 20 år, som er gået, har organisationer og palæstinensiske selvstyremyndigheder modtaget i alt 8,7 milliarder norske kroner. Det svarer til 7,8 milliarder danske kroner. Hertil skal lægges 2,4 milliarder norske kroner til palæstinensiske flygtninge via FN-systemet.

Den norske udenrigsminister har deltaget i samtaler med en række statsledere i Qatar og Egypten, hvor der arbejdes på at få Israel og Hamas til at acceptere en våbenhvile.

Børge Brende understreger, at Norge ikke er på vej til at ændre i støtten til palæstinenserne, men det er afgørende, at fredsforhandlingerne bliver genoptaget.

Norge har formandskabet i donororganisationen for palæstinenserne, AHLC, og Børge Brende planlægger at invitere medlemslandene til en konference i Norge i september.

- Men det forudsætter, at en våbenhvile er på plads. Den bør indeholde klare forpligtelser om at genoptage fredssamtalerne, som strandede i foråret, siger udenrigsministeren.

Han beskriver den aktuelle situation i Gazastriben som "uacceptabel".

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip