Nu er det officielt: Italiens præsident træder tilbage

Italiens 89-årige præsident, Giorgio Napolitano, har trukket sig fra posten. Det oplyser nyhedsbureauet Reuters, der citerer præsidentens kontor.

Giorgio Napolitano sagde i 2013 modvilligt ja til at tage endnu en periode, da det italienske parlamentsvalg sendte landet ud i politisk dødvande. I slutningen af december sidste år bebudede han dog, at han ville træde tilbage.

Det løfte har han onsdag gjort til virkelighed.

Potentielle efterfølgere på posten som statsoverhoved inkluderer ifølge AFP de tidligere premierministre Romano Prodi og Giuliano Amato såvel som økonomiminister Carlo Padoan, forsvarsminister Roberta Rinotti og den tidligere borgmester i Rom Walter Veltroni.

En anden kandidat, chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har allerede afvist, at han vil have posten.

Giorgio Napolitanos tilbagetræden kommer ubelejligt for den italienske premierminister, Matteo Renzi, der kun 10 måneder inde i sin regeringsperiode har flere svære reformer på programmet, som han skal styre igennem det italienske parlament.

Oveni i det skal han nu også finde en præsidentkandidat, som både hans parti og politiske modstandere kan bakke op om. For at blive valgt som præsident skal man bruge to tredjedele af stemmerne fra begge kamre i parlamentet.

På den ujævne vej til et kompromis kan Matteo Renzi blive nødt til at indgå en aftale med oppositionen - med blandt andre tidligere regeringschef Silvio Berlusconi - hvilket kan blive kontroversielt hos venstrefløjen i Renzis eget parti.

Med posten som præsident følger en række beføjelser. En præsident kan blokere lovgivning og opløse parlamentet og udskrive nyvalg.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip