8 overraskende fødevarer, der ødelægger dine tænder: Undgå disse, og dine tænder vil takke dig

Nicolai Busekist

6 uger siden

|

10/05/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er vigtigt at passe godt på dine tænder, og det gør du bedst ved helt at undgå at spise disse fødevarer.

Dagens topnyheder

Dine tænder får du kun ét sæt af. Derfor er det meget vigtigt at passe godt på dem. Desværre er det langt fra alle, der har fokus på at gøre dette. Mange af dem, der ikke tænker over det i hverdagen, ender med at fortryde det på sigt - men her er det ofte for sent.

Hvis du vil være sikker på, at du passer bedst muligt på dine tænder, så er der ting, du skal undgå at spise. Ifølge tandlæger er der også en række overraskende fødevarer, der er værd at holde sig fra, hvis du vil skåne dine tænder mest muligt.

1. Is

Eksperterne hos American Dental Association vil ikke have, at du tygger på is. Fornemmelsen kan være god, men tandlæger ryster på hovedet af denne dårlige vane, da det er kendt for at beskadige emaljen over tid og kan endda knække tænderne, skriver mediet TipHero.

Det er ikke ensbetydende med, at du ikke må spise is. Det betyder blot, at du ikke skal tygge på frossen is. Hvis du får lyst til is, skal du derfor sikre dig, at den ikke er for frossen. Hvis den er det, så kan det gøre skade på dine tænder at spise den.

2. Hostebolsjer

Dr. Burhenne fra AskADentist.com fortalte Business Insider, at en af de bedste måder at undgå huller i tænderne, er at droppe hostebolsjerne.

"At sutte på et hostebolsje betyder, at tænderne udsættes for sukker og syrer i meget længere tid end ved hurtigt at spise et stykke kage," forklarede han.

3. Saltkiks

I samme interview kritiserede Dr. Burhenne en fødevare, som mange har troet er helt uskadelig: saltkiks. Ifølge tandlægen indeholder de fleste saltkiks stærkt forarbejdede stivelser og genetisk modificerede ingredienser, hvilket gør dem cariogene. Det betyde i bund og grund, at det kan give huller i tænderne.

4. Citrusfrugter

Måske ikke så overraskende, men alligevel kommer det faktisk bag på mange, at det vil være en fordel for tænderne at holde sig væk fra citrusfrugtter.

Det skyldes, at stærkt sure fødevarer - som citroner, limefrugter og grapefrugter - erodere tænderne over tid og bidrage til smertefulde mundsår. AskADentist foreslår at drikke masser af vand, hvis du beslutter dig for at indtage en af disse frugter.

5. Kartoffelchips

Ligesom saltkiks er kartoffelchips fyldt med stærkt forarbejdede stivelser og genetisk modificerede ingredienser, der gør skade på dine tænder.

Processen starter, når man spiser løs af de sprøde kartoffelchips, og de salte godbidder sætter sig fast i sprækkerne mellem tænderne. Hvis du ikke kan holde dig fra dem, så husk at bruge tandtråd efter at have spist dine kartoffelchips.

6. Majskolbe

Hvis majs er en nødvendig grøntsag i dit liv, så sørg for at fjerne den fra kolben, før du spiser den. Ja, en lækker majskolbe er en sommerfavorit for mange, men tandlæger som Dr. John F. Buzzatto, formand for American Association of Orthodontics, advarer mig det.

At spise majs fra en koble, kan føre til knækkede fyldninger, beskadigede tandbøjler og endda løsnede proteser. Derfor er det en god idé at holde sig fra det, medmindre dine tænder er i tiptop stand.

7. Popcorn

I et interview med Sunday Telegraph afslørede Dr. Mark Hughes, tandlæge hos britisk-baserede Harley Street Dental Group, at popcorn 'nemt er blandt de fem største årsager til knækkede tænder'.

Det er naturligvis ikke på grund af selve popcornene, men derimod de kerner, som ikke bliver poppet. Hvis man kommer til at bide ned på en sådan kerne, så kan det nemt resultere i en knækket tand.

8. Sandwich med peanutbutter og marmelade

En sandwich med peanutbutter og marmelade kan måske lyde tiltalende, men det er ikke et sundt valg for modne tænder. De tre ingredienser, der består af forarbejdet brød (hvidt brød er det værste), peanutbutter og marmelade, har én ting til fælles: højt sukkerindhold.

For at gøre kombinationen endnu værre, gør de klæbrige konsistenser det praktisk talt muligt for bakterier til at klæbe sig til tænderne. Hvis du vil skåne dine tænder, er det derfor på tide at droppe denne sandwich.