OECD sænker forventningerne til global vækst

OECD sænker forventningen til den globale vækst i 2015 og 2016. Det skyldes delvis en hundekold vinter i USA og virksomheders og regeringers manglende lyst til at investere.

- Den globale vækst forudses at blive styrket i løbet af 2015 og 2016, men den vil forblive relativ moderat set i forhold til tiden før krisen (2008 red.), hedder det i den nyeste vækstprognose fra Organisationen for Samarbejde og Økonomisk Udvikling.

OECD anslår den globale vækst til at blive 3,1 procent. Det er en væsentlig korrektion i forhold til den tidligere antagelse fra marts, der sagde 4,0 procent.

For næste år er forventningen skruet ned fra 4,3 procent til 3,8 procent. Men verdensøkonomien vil gradvist blive styrket undervejs og i gennemsnit nå et tempo, som det så ud inden den global krise.

Det er især USA, der får lidt slinger. En særdeles kold vinter i store dele af USA har medført, hvad OECD kalder "overgangsforstyrrelser", som har sat en bremse på økonomien i første kvartal af 2015. Men det er kun en overgang, inden økonomien igen tager fart.

Derfor er forventningen til USA sænket fra 3,1 og 2,0 procent i år og fra næste år 3,0 til 2,8 procent.

Kinas økonomi vil også vokse langsommere. Her spår OECD 6,8 procent i år og 6,7 procent i 2016.

Udsigten for eurozonen er uændret 1,4 procent i 2015, men det lysner lidt mere næste år, hvor økonomien ventes at vokse med 2,1 procent.

Det er de lave oliepriser, der giver et boost til den globale økonomi. Men OECD er ikke tilfreds med virksomhedernes lyst til at investere i nyt byggeri, udstyr og teknologi og kalder indsatsen "lunken".

Det samme gælder regeringer, der udsætter store projekter i infrastruktur for i stedet at satse på besparelser på de offentlige budgetter. Det har haft en negativ effekt på beskæftigelsen, lønningerne og forbruget.

Havde både de private og offentlige investeringer været større, ville væksten også have været tilsvarende højere, hedder det.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip