Porosjenkos nytårsløfte til Ukraine: Vi vinder krigen

Skrevet af admin

01/01/2015

Dagens topnyheder

Trods store menneskelige tab og fortsat uro i øst vil Ukraine vinde krigen mod prorussiske separatister, lyder løftet fra landets præsident Petro Porosjenko på tærsklen til 2015.

Præsidenten leverede sin tale i Kijev flankeret af blandt andre soldater og frivillige hjælpere fra demonstrationerne sidste vinter, da hans forgænger Viktor Janukovitj blev væltet.

- Ondsindede fjender har belejret vores liv, territorium, frihed og selvstændighed.

- Vi vil med garanti vinde denne patriotiske krig, for det vil være retfærdigt. Sandheden er på vor side. Gud er med os, siger Porosjenko.

En fredsaftale gav i september håb om fred mellem Ukraine og de prorussiske separatister, som ifølge både Nato og styret i Kijev modtager støtte fra Rusland.

Men fredsplanen holdt ikke længe, og adskillige hundrede har mistet livet siden.

Flere end 4700 er meldt dræbt i konflikten siden april blot en måned før, at den 49-årige forretningsmand, som har skabt sin formue på chokoladeproduktion, overtog præsidentposten.

Den russiske præsident Vladimir Putin, som ellers angiveligt har været rundhåndet med sine nytårshilsner, har ikke tænkt på Porosjenko i år.

De to ledere skal tale sammen i Kasakhstan 15. januar i det første møde siden en kort seance under et asiatisk-europæisk topmøde i Italien i oktober.

Både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, deltager på mødet i januar.

/ritzau/AFP