Qatar hjemkalder ambassadør efter egyptisk angreb på IS

Qatar har hjemkaldt sin ambassadør fra Egypten, efter at egyptiske kampfly mandag bombede Islamisk Stat-mål i Libyen.

Det skriver det statslige medie i Qatar.

Styret i ørkenstaten er længe blevet beskyldt for at spille på to heste i forhold til islamistiske bevægelser. Emiratet deltager i den amerikansk-ledede alliance, der bekæmper IS, men er samtidig et tilflugtssted for anti-vestlige grupper.

Under det Arabiske Forår blev Qatar kritiseret for at støtte islamistiske bevægelser. Blandt andet Egyptens Muslimske Broderskab.

Egypten har involveret sig direkte i bekæmpelsen af IS, efter at bevægelsen forleden offentliggjorde en video, der øjensynligt viser halshugninger af 21 kristne egyptere i Libyen.

Mellem 40 og 50 IS-krigere blev dræbt under de egyptiske luftangreb mandag. Angrebene skete efter aftale med Libyen.

Onsdag opfordrede Egypten sammen med Libyen FN's Sikkerhedsråd til at ophæve sin våbenembargo mod Libyen.

- Libyen har brug for en konsekvent udmelding fra det internationale samfund til at hjælpe os med at opbygge vores nationale hærs ressourcer - og dette vil ske gennem en ophævelse af våbenembargoen, så vi kan modtage krigsmateriel og våben i kampen mod denne omsiggribende terrorisme, sagde Libyens udenrigsminister Mohammed al-Dairi onsdag aften.

FN har haft en våbenembargo mod landet siden 2011.

Egyptens præsident, Abdel Fattah Al-Sisi, håber også på et mandat fra FN's Sikkerhedsråd for at muliggøre en international intervention i Libyen.

Sisi har vedholdende opfordret til en form for international intervention i Libyen, der har været præget af kaos efter oprøret i 2011 mod landets daværende leder, Muammar Gaddafi.

Islamisk Stat har på baggrund af den kaotiske situation oprettet adskillige baser i landet.

Den egyptiske præsident har gentagne gange sagt, at de militante i Libyen udgør en alvorlig fare for Egypten, som er strategisk allieret med USA, og som har interne problemer med islamistiske grupper.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip