Rektorkollegiet foreslår ændring af taxametersystemet

Hvis man vil fremme kvalitet i uddannelserne på de videregående uddannelser, skal man ikke belønne universiteterne for at få studerende på ind på studierne, men for at få dem igennem studierne. Det mener formanden for Rektorkollegiet, Ralf Hemmingsen.

- Grundlæggende ville et justeret taxametersystem, hvor man eksempelvis tilbagefører færdiggørelsesbonus til det ordinære taxameter, være en udmærket og relativt enkel model at finansiere uddannelserne gennem, siger han til Ritzau.

I Kvalitetsudvalgets rapport er der lagt op til, at man kan ændre på det såkaldte taxametersystem. Det handler om, hvordan man fordeler pengene, der skal finansierer uddannelserne. I dag får universiteterne penge, alt efter hvor mange de optager.

Ifølge Kvalitetsudvalget skaber det incitament til, at universiteterne opretter uddannelser, der ikke er behov for, for at optage flere studerende. Udvalget anbefaler derfor, at man kigger på fordelingen.

For at pengene i højere grad følger kvaliteten, anbefaler udvalget at oprette et råd, der skal fordele en milliard kroner årligt. Den idé er Ralf Hemmingsen dog loren ved.

- Det bliver bureaukratisk og vil umiddelbart svække kvalitetsarbejdet. En sådan særpulje vil modvirke universiteternes indsats for at integrere uddannelseskvalitet i alle aspekter af universiteternes arbejde, siger han.

Et punkt, hvor Rektorkollegiet er enige med kvalitetsudvalget, er i udvalgets kritik af den centrale styring.

- Jeg er enig i Kvalitetsudvalgets kritik af den massive detailregulering, som universiteterne er underlagt, så jeg er meget positiv over for forslag, der kan afbureaukratisere vores sektor, siger Ralf Hemmingsen.

- Diskussionen om dimensionering viste, at man fra politisk side ikke nødvendigvis har fingeren på pulsen med, hvilke uddannelser der kan undværes.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip