Rumænien og Bulgarien kæmper stadig med korruption

På trods af at Rumænien og Bulgarien blev optaget som EU-medlemslande i 2007, bliver EU ved med at holde et ekstra vågent øje med de to østlande.

EU-Kommissionen er nemlig stadig bekymret for korruption, problemer inden for retsvæsnet og organiseret kriminalitet.

Det skriver kommissionen i en rapport onsdag om den samfundsretslige udvikling og retsstatens status i Bulgarien og Rumænien.

For Bulgarien har det seneste år været præget af politisk ustabilitet med blandt andet tre forskellige regeringer.

Det har betydet, at udviklingen i landet "har været sløv, og yderligere tiltag er nødvendige", lyder det i rapporten.

Et af kritikpunkterne for Bulgarien er, at der er meget få eksempler på, at sager på et højt niveau inden for organiseret kriminalitet eller korruption er nået til en afslutning i retten.

Lidt bedre ser det ud for nabolandet Rumænien. Her lyder det fra kommissionens næstformand, Frans Timmermans, at landet er "på den rette kurs og har brug for at holde sig til den".

- Den største udfordring og prioritet er stadig at tackle korruption.

- Vi glæder os over de fremskridt, som er opnået i løbet af det seneste år, og som skal bekræftes i 2015, siger han i en pressemeddelelse.

Rumænernes tillid til retsvæsnet er i al almindelighed blevet større, men der er stadig "uoverensstemmelser i nogle domstolsafgørelser, der vækker bekymring".

Om et år forventes der en ny statusrapport på Bulgarien og Rumænien.

Den fortsatte overvågning af de to østlande kan have betydning for, hvornår landene kan blive en del af Schengen-samarbejdet, så deres borgere kan rejse frit på tværs af landegrænser uden at vise pas.

EU-Kommissionen har ellers for længst konkluderet, at både Bulgarien og Rumænien opfylder de formelle krav til at blive optaget i Schengen.

Men enkelte lande bliver ved med at blokere for en optagelse. Begrundelsen går blandt andet på, at der stadig er for store problemer med korruption.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip