Schweizisk valuta-overraskelse gav uro på børserne

Det kom som en bombe for de finansielle markeder, da Schweiz torsdag formiddag frigjorde sig fra euroen.

Først og fremmest betød det, at kursen på schweizerfranc strøg i vejret. På få minutter gik alpelandets valuta fra at koste 6,20 kroner til at koste 8,50 - en stigning på 37 procent.

Så stort et udsving i en af de store valutaer er ikke set siden 1992. Senere faldt kursen dog igen, men sluttede trods alt 17 procent højere end dagen før.

Det har selvfølgelig fået betydning andre steder. Blandt andet er de schweiziske aktier faldet med omkring 10 procent, fordi schweiziske selskabers varer nu bliver tilsvarende dyrere for omverdenen og dermed sværere at afsætte i andre lande.

På det danske aktiemarked gik det både op og ned i løbet af dagen. I første omgang faldt C20-indekset en smule, men sluttede i et plus på 1,1 procent i forhold til onsdagens.

Blandt de aktier, der var med til at trækket indekset opad, var høreapparatselskabet GN Store Nord, som sluttede 3,57 procent højere.

Det skyldes først og fremmest, at den dyre schweizerfranc giver konkurrenten Sonova problemer med at komme af med sine høreapparater.

De kommende dage vil vise, om uroen har sat sig i markedet, eller om det fortsat vil give dønninger.

Sydbanks cheføkonom Jacob Graven forventer, at kursen over tid vil falde en smule, men der er flere faktorer, som spiller ind.

For eksempel vil det formentlig sende kursen endnu længere opad, når den europæiske centralbank ECB måske allerede i næste uge sætter et opkøbsprogram i gang for at stimulere den europæiske økonomi.

- Det mest sikre er, at udsvingene i schweizerfrancen bliver betydeligt større i de kommende uger og måneder, end vi har set i de seneste år, siger Jacob Graven.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip