Skifergasnaboer kræver erstatning efter prøveboring

Skrevet af admin

18/08/2015

Dagens topnyheder

Prøveboringerne i jagten på skifergas ved den nordjyske by Dybvad er ovre, men sagen får nu et retligt efterspil.

Borgerne tæt på det boretårn, som den franske energigigant Total opførte, mener nemlig, at boringerne har betydet økonomiske tab og store gener for de borgere, der bor tæt på boretårnet.

Derfor har de nu indledt en erstatningssag mod Total og Frederikshavn Kommune for de gener, som selve boringen har medført og for betydelig økonomisk tab.

Det fortæller advokat hos Foldschack, Forchhammer & Dahlager, Knud Foldschack til Jyllands-Posten.

Han tror, at beløbet for erstatningen kan ende i et tocifret millionbeløb.

- Vi sagsøger Total, fordi det er dem, der har stået for boringerne, som har overtrådt vilkårene og har været skadevoldere.

- Vi mener, at der er et objektificeret ansvar. Man kan sagtens have et ansvar, selvom man ikke har gjort noget, der kan bevises, siger Knud Foldschack.

Borgerne lægger ligeledes sag an mod Frederikshavn Kommune, da det er den myndighed, som har udstedt tilladelsen til prøveboringerne.

Knud Foldschack forklarer, at han håber på, at sagen kan være med til at skabe bedre grundlag for borgere, der bliver påvirket af lignende projekter i fremtiden.

- Jeg tror, at vi skal lære af denne sag. Man skal være bedre til tidligere at inddrage borgerne, og man skal være bedre til at sikre borgerne et aftalegrundlag.

- Og så tror jeg, at man skal være klar over, at der er knyttet et erstatningsansvar til, hvis man ikke kan gøre det ordentligt, siger han.

/ritzau/