Tibet-kommission afhører embedsmænd fra november

Skrevet af admin

16/06/2016

Dagens topnyheder

I november regner Tibet-kommissionen med at tage fat på afhøringer af en række embedsmænd og tre tidligere socialdemokratiske justitsministre.

Torsdag har kommissionen offentliggjort en række navne på personer, der skal besvare spørgsmål om sagen.

Morten Bødskov, Karen Hækkerup og Mette Frederiksen skal afgive forklaring i et retslokale på Fremtidsvej i Søborg, hvor kommissionen holder til.

Den er nedsat for at undersøge forløbet blandt andet omkring den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i 2012.

Under besøget forsøgte politiet at sikre, at præsidenten ikke fik øje på sympatisører med Tibet, der ville vifte med Tibets flag.

"Tag flaget fra dem, kom!" lød det på politiets radio.

En intern ordre, en såkaldt operationsbefaling, om indgrebene dukkede op sidste efterår.

Det blev til en skandale, fordi politiet flere gange i officielle svar har afvist, at der var en generel instruks om at skride ind mod demonstranter.

Da det stod klart, at Folketinget var blevet vildledt, besluttede justitsminister Søren Pind (V) at nedsætte kommissionen.

Den ledes af landsdommer Tuk Bagger og skal desuden se på kinesiske besøg i 2013 og 2014.

Også en tidligere departementschef og en tidligere afdelingschef i Justitsministeriet indkaldes af kommissionen. Desuden skal den nuværende politidirektør i København, Thorkild Fogde, og hans forgænger, Johan Reimann, besvare spørgsmål.

Kommissionen har bedt om relevante dokumenter fra syv forskellige myndigheder - Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste, Københavns Politi, Rigspolitiet samt Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Endnu er man ikke i mål. Der mangler fortsat oplysninger fra tre myndigheder, for eksempel fra Rigspolitiet.

Tidligere har det været fremme, at Danmarks ambassadør i Kina forud for besøget i en mail orienterede om, at "status, prestige, "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten."

Netop udtrykket om, at kineserne nødigt ville "tabe ansigt" indgik i den orientering, som Politiets Efterretningstjeneste gav til Københavns Politi forud for statsbesøget i 2012.

Denne oplysning er kommet frem i en retssag om politiets indgreb over for flere aktivister.

I øvrigt vil en mand i den kommende uge i Københavns Byret forsøge at få en forhøjet erstatning, fordi hans ytringsfrihed blev krænket.

I Kongens Have var han omringet af flere betjente i en times tid og fik forbud mod at gå væk. Han fik ordre om at lægge et Tibet-flag ned på jorden.

/ritzau/