WikiLeaks: USA overvågede også franske finansministre

USA's omstridte efterretningstjeneste NSA har opsnappet to tidligere franske finansministres kommunikation og indsamlet information om franske eksportkontrakter, handler og budgetforhandlinger.

Det fremgår af dokumenter, som whistleblowermediet WikiLeaks har offentliggjort i samarbejde med avisen Liberation og hjemmesiden Mediapart.

Afsløringen kommer blot en uge efter, at WikiLeaks kunne fortælle, at NSA havde spioneret mod tre franske præsidenter i perioden 2006 til 2012. Noget, der skabte utilfredshed i den franske hovedstad, der normalt er en af USA's tætte allierede.

Denne gang er det angiveligt finansministrene François Baroin og Pierre Moscovici, det er gået ud over. De to var ministre mellem 2011 og 2014.

WikiLeaks oplyser, at i et dokument fra 2002, som blev fornyet i 2012, bad NSA om efterretninger fra Australien, Storbritannien, Canada og New Zealand, der skulle samle informationer om franske eksportaftaler til en værdi af over 200 millioner dollar i sektorer som telefoni, elektricitet, transport og sundhed.

Der er ikke nævnt nogen specifikke franske selskaber i dokumenterne.

I et andet lækket dokument kan man læse et telefonnotat fra en samtale mellem Moscovici, der i dag er EU-kommissær, og en fransk senator. Samtalen skulle have drejet sig om den franske økonomis svage tilstand og de igangværende budgetforhandlinger Frankrig.

Frankrigs udenrigsministerium har over for Reuters ikke villet kommentere historien. Heller ikke NSA har endnu forholdt sig til den nye læk.

Moscovici skrev i forbindelse med afsløringerne om aflytningen af det franske præsidentkontor, at han ville blive chokeret, hvis det senere ville vise sig, at han også selv havde været genstand for overvågning.

- Uacceptabelt mellem allierede og venner, skrev han på Twitter.

Da det i sidste uge kom frem, at NSA havde spioneret mod det franske præsidentkontor, lovede USA's præsident, Barack Obama, at amerikanerne ikke vil aflytte franske ledere.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip